Kulturministern träffade judiska organisationer

Publicerad 2015-01-16

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och inrikesminister Anders Ygeman (S) träffade i dag polisen och företrädare för judiska organisationer.

– Säkerheten behöver stärkas kring de religiösa samfunden, säger Bah Kuhnke.

Under de senaste åren har attackerna mot både muslimska och judiska organisationer ökat. Efter terrorattentaten i Paris har säkerhetsläget kring religiösa samfund skärpts ytterligare.

”Terror från olika håll”

Under förmiddagen höll Alice Bah Kuhnke och Anders Ygeman möte tillsammans med företrädare för flera judiska organisationer och polisen, på kulturdepartmentet i Stockholm.

Regeringen ser nu över om religiösa samfund kan ges mer pengar för säkerhet.

– Vi kan konstatera att under de senaste åren och inte minst under det senaste året har brotten mot våra religiösa samfund ökat, och också brotten mot den judiska minoriteten och mot synagogor, säger Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

– Vi har antisemitism, i världen, Europa och Sverige. Den får i tider av oro eld och därför blir det än viktigare i dag att vi med kraft motkämpar den. Men vi ska inte polarisera och sätta grupper mot varandra. Dessa galningar, terrorister, som utför fruktansvärda brott, kommer från olika håll med olika religiösa förtecken, säger hon och tar upp Breivik som exempel.

Attacker var tredje dag

Ingrid Lomfors, generalsekreterare för Judiska centralrådet, uppger att det sedan i somras skett attacker var tredje dag mot judiska institutioner, allt från vandalism till  bombhot.

– Ur ett 15-20-årigt perspektiv har det ökat markant. Det är en internationell trend, kopplat till internationella händelser, som Gazakriget. Därför är läget svårt nu i samband med Parisattentaten.

Lomfors efterfrågar stärkt polisskydd och större politisk förståelse för säkerhetsläget.

I söndags träffades EU:s inrikesministrar i Paris, och kom överens om en rad åtgärder som inte kräver ny lagstiftning. Bland annat ska EU:s yttre gränser förstärkas, så att exempelvis återvändare krigare från Syrien lättare ska kunna kontrolleras. Passövergångar mellan länder i Schengenområdet ska även stärkas, och utbytet av personuppgifter mellan länderna ska öka.

Terrorresor kriminaliseras

Dessutom uppmanas EU-parlamentet underlätta för lagstiftning om utbyte om flygpassageraruppgifter, PNR.

– Vi behöver göra många olika åtgärder, säger Anders Ygeman och tar upp beslutet om att snabbutreda kriminalisering av terrorkrigsresor.

Det ska bli olagligt att organisera, finansiera och träna sådana resor, och utredningen ska vara klar i juni. Han tar även upp förbättrat utbyte om information kring individer.

Muslimska organisationer har tidigare signalerat oro för att osyldiga muslimer nu riskerar förföljas.

– Jag ser inte det. Vi ska värna den grundlagsfästa religionsfriheten vi har i Sverige. Jag ser snarare alla som bor här som en resurs. Det handlar om att bygga upp förtroendet för säkerhetstjänsten så att den får den information den behöver.