Labours svenskkandidat slåss för sitt politiska liv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-03

"Storbritannien har mycket att lära av Sverige"

LONDON. Labour slåss för sitt politiska liv.

Ingen mer än "svenskkandidaten" Martin Linton i södra London.

– Om jag ska överleva valdagen måste varenda en som inte vill ha en konservativ regering rösta för mig.

Han säger det inte som en vädjan. Mer som ett torrt konstaterande. Förra valet överlevde han med 163 rösters marginal.

Lintons situation sammanfattar på ett bra sätt labours läge. De tappar massor av stöd även i sina starka fästen. En rad valkretsar som tidigare ansetts säkra är det inte längre.

Linton anländer 30 minuter för sent till valmötet i en fackföreningslokal i Londonstadsdelen Battersea. En tunn läderportfölj under armen och håret på ända.

Den fåtaliga skaran åhörare verkar inte bekymra honom. I det här läget räknas varenda röst. Även Linton känner av politikerföraktet trots att han raknas som en av de parlamentskandidater som spenderar minst av skattebetalarnas pengar.

Rädsla

Av åhörarnas frågor drar jag snabbt slutsatsen att ekonomin och rädslan för nedskärningar i den offentliga sektorn är den stora valfrågan.

En herre i gul jacka är upprörd. Riktar uppfodrande en fråga till Linton.

– Varför beskattar ni inte dem som orsakade krisen istället för att dra in på service till människor som redan har det svårt?

Linton rullar en gul penna mellan fingrarna. Någon lång betänketid behöver han inte innan han svarar. Han har varit parlamentsledamot i tolv år och kan sitt jobb.

– Vem som än vinner valet blir det nedskärningar. Det är ofrånkomligt med landets stora budgetunderskott. Man jag kan lova att vi i labour kommer att vara det parti av alla som är försiktigast på att skära i den offentliga sektorn.

Inte nöjd

Den gulklädde muttrar. Inte riktigt nöjd med svaret.

Martin Linton är född i Sverige. Hans pappa var en brittisk präst som kom över i början av andra världskriget och träffade en svensk kvinna. Meningen var att familjen ganska snart skulle flytta till England. Kriget gjorde det omöjligt. Martin blev kvar i Sverige tills han var sju år. Han talar fortfarande hyfsad svenska.

– Men jag tror det går bättre om vi tar intervjun på engelska, säger han självkritiskt.

Han besöker Sverige så ofta han kan. Tar gärna med sig andra parlamentariker för att visa sånt som han tycker är bra.

Långt fram

Linton ser på många sätt Sverige som en förebild för Storbritannien.

– Framförallt när det gäller utbildning och miljöpolitik. Där ligger ni långt fram. England är på många sätt likt Sverige. Därför är det enklare att lära av varandra.

En av de saker Linton vill införa är ett mer svenskt valsystem där mandaten fördelas efter det totala antalet röster istället för det brittiska "winner takes all". Han har lyckts driva igenom att en omröstning i frågan ska hållas inom partiet.

Homosexuell

Från frågestunden åker labourkandidaten till en radiostudio för en intervju. Klockan är halv tio på kvällen när han dyker upp på komediklubben The Rice. Det är stödkväll för en ung man som dödades för ett år sedan utanför klubben därför att förövarna trodde han var homosexuell. Linton är här för att visa sitt stöd. Inte hålla något tal.

Han går fram till bardisken men beställer ingenting. Lyssnar en timme på sexskämten från scenen. Skrattar gott några gånger.

Sen tar han sin tunna portfölj under armen och åker hem. Några intensiva valdagar återstår innan han vet om hans politiska liv går vidare.