Ändra din syn på staden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Nya perspektiv. NBC vill att fler ska vara med och påverka hur vår stad ser ut.

Trivs du med din stad? Vill du att statens pengar ska läggas på att ta bort klotter och affischer? Eller tycker du att det är just klotter och affischer som gör staden levande? Vem bestämmer och varför bestämmer de som de gör?

The New Beauty Council, NBC, anordnar konstprojekt och samtalserier för att fler människor ska få vara med och påverka sin stad.

Under fyra torsdagar framöver samlar de beslutsfattare och kulturmänniskor och låter dem samtala om stadens utveckling.

– Hur kan man förändra staden och påverka besluten om hur staden ska se ut? Det är vår utgångspunkt, säger Annika Enqvist, curator på NBC.

Samtalen förs på Stockholms stadsmuseum, samma ställe som klassificerar vad som är värt att bevara för eftervärlden - vad som ska kallas kulturarv.

– Vad anses tillräckligt fint för att bevaras? Och varför anses rent och städat bättre och tryggare? Det handlar om medbestämmande och tolkningsföreträde, och om smak, stil och arkitektur. Vi vill att publiken ska delta i samtalen, att fler röster ska bli hörda, säger Annika.

Den 5 februari hålls ett samtal om "ytorna emellan". Victor Max från Kulturhuset Cyklopen och Marie Eriksson och John Higson som ligger bakom Wasted Space kommer att diskutera stadens oanvända ytor med stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund. Dessutom medverkar Carolina Eslon som har jobbat med Quartiermanagement - ett projekt i Berlin där man tar fasta på medborgarinitiativ och tillsammans med invånarna jobbar för att göra områden bättre.

– Det handlar till exempel om hur kan man sätta igång deltagande processer för att utnyttja innergårdar och informella vägar och stigar som offentliga rum. Invånarna själva är aktivt inblandade i att skapa mötesrum och får bestämma själva över hur man använder detta rum, förklarar Thérèse Kristiansson, arkitekt och konstnär på NBC.

Det finns olika Quartiermanagement-projekt runtom i Berlin, främst i områden som inte funkar så bra.

– I Berlin är övergivna ytor en strategi. Medborgarna får använda dem på sitt sätt. I Sverige planerar Stadsbyggnadskontoret bort alla sådana ytor. Vi vill diskutera om man kan använda olika platser till olika saker på olika tider. Ta till exempel parkeringsplatser. De flesta står helt tomma vissa tider på dygnet. Kan man göra något annat där då? säger Annika.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-13

Vem är staden till för?

Stockholm, fina Stockholm. Hur vill du att Stockholm ska se ut? Foto: Claudio Bresciani

NBC