Krogstockholms nykomlingar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Ny i stan Det blir en spännande vår i krogstockholm.

2009 ser ut att bli ett bra krogår. Hyllade Mistral kommer tillbaka i nya lokaler i Enskededalen, Vapiano bryter in i Gamla Stan och Babajan flyttar äntligen från Gärdet till Södermalm.

Mistral som det såg ut i den gamla lokalen. Kommer den i Gamla Enskede att bli lika populär?

Björn Vasseur, 31, driver Mistral tillsammans med köksmästaren Fredrik Andersson. Deras lilla, men ständigt fullsatta finkrog låg på Lilla Nygatan (nu hem för restaurangen Frantzén/ Lindeberg) i Gamla stan i nästan fem år. Den nya adressen blir Enskededalen, närmare bestämt Sockenvägen 529, där restaurangen Barnvagnsfabriken låg tidigare.

- När vi stängde Mistral för nåt år sedan gjorde vi det för att hitta en annan adress, och vi hade en tanke med att hamna lite utanför stan faktiskt. Jag eggas lite av tanken på att gästen måste ta sig en liten bit för att komma till oss och äta, säger Björn Vasseur på telefon. Han är på plats i de nya lokalerna, städar och ställer i ordning. Det blir inga stora förändringar, köket är redan väldigt bra och det är bara matsalen som ska få lite Mistral-känsla.

- I Gamla stan hade vi plats för 12 gäster per sittning i slutet, det gick ju på grund av att vi hade en fast meny som det tog ett stund att äta sig igenom. Nu kommer vi att max ha 36 gäster, och förutom en stor och en liten ”avsmakningsmeny” även erbjuda à la carte-rätter.

Menyn kommer liksom tidigare att ha sin grund i klassisk fransk matlagning, men med många svenska råvaror.

- Vi kommer satsa ännu mer på närproducerat och ekologiskt och har inlett samarbete med två bondgårdar, en köttleverantör och ett fiskeri för att få riktigt bra råvaror till restaurangen.

Under ledigheten har varken Björn Vasseur eller Fredrik Andersson gjort några längre matresor runt jorden för att inspireras till nya Mistral – ”vi hittar inspiration i allt möjligt” säger Björn Vasseur – men han avslöjar att besöket på Mathias Dahlgren var ”fantasiskt” och att restaurangen är värd alla hyllningar.

- Nästa restaurangbesök blir nog Frantzén/ Lindeberg, inte så mycket för att vi hade lokalen innan utan för att de verkligen gör något spännande med sin mat, säger Björn Vasseur.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

2009-01-14

Öppnar under våren:

Nyligen öppnade: