De ska prioriteras när vaccinet kommer till Skåne

Publicerad 2020-12-07

Influensavaccinering utomhus i Trelleborg under pandemin.

Skåne är en av de första regionerna som har tagit fram en vaccinationsplan för vaccinering av covid-19.

Aftonbladet har tagit del av planen och vad Region Skåne kommer att prioritera.

– Vi är redo i Skåne att massvaccinera, säger regiondirektör Alf Jönsson.

I vaccinationsplanen står att en effektiv, säker och robust vaccinationsverksamhet ska finnas i Region Skåne. Målgruppen utgår från Folkhälsomyndighetens definition över hur man ska prioritera.

– De som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och att dö kommer att prioriteras, sade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten under en presskonferens på fredagen.

De som ska vaccineras i första steget är alla personer över 70 års ålder, personer som tillhör medicinska riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal. I andra steget ska allmänheten vaccineras, enligt Region Skånes vaccinationsplan.

SVT Nyheter rapporterade förra veckan att Skåne då var den enda region som har lagt fram en färdig vaccinationsplan för covid-19.

En projektledare på heltid har anställts för att leda planerandet och genomförandet av vaccination, åtminstone våren 2021. Vaccinationsplanen, som Aftonbladet tagit del av, innehåller bland annat riktlinjer för vad projektledaren och genomförandegruppens uppdrag är. Dokumentet, som regiondirektör Alf Jönson skrev under på torsdagen, innehåller fyra övergripande komponenter kring arbetet med vaccinationen. Dessa är:

  • God tillgänglighet – Utnyttja vaccindoserna på optimalt sätt och se till att man följer ett två-dos-schema.
  • God förståelse – Se till att invånare, medarbetare, vårdgivare och andra aktörer nås av viktig och tydlig information.
  • Effektiv logistik – Vaccinet och annat nödvändigt material ska kunna beställas enligt kvalitetskriterier.
  • God styrbarhet och spårbarhet – Se till att vaccinationer registreras och fortgår utifrån lagen, vilket är en förutsättning för att följa två-dos-krav.
Alf Jönsson, regiondirektör, intervjuas i samband med onsdagens presskonferens.

– Vi är i Skåne beredda att massvaccinera, och vi har gjort det förr, sade Alf Jönsson under en presskonferens under onsdagen, innan vaccinationsplanen var färdigställd.

– Det är en logistisk utmaning eftersom olika vacciner har olika förutsättningar bland annat vad gäller temperaturer som det ska förvaras i för lagring och distribution. Vi får också räkna med att allt inte kommer på en gång och att det kommer lite peu on peu från olika leverantörer, sade Alf Jönsson.

Han belyste att han känner sig trygg inför vaccineringen.

– Om man tittar på vacciner så är det vacciner som gjort en väsentliga skillnaden för folkhälsan. Jag känner mig väldigt trygg med den process som är när det gäller godkännandet av vacciner, jag känner mig väldigt trygg att detta blir någonting bra, sade Alf Jönsson.

Statsministern meddelade i fredags att man avsätter 300 miljoner kronor till regionerna för att stötta dem i vaccinationsarbetet. Då berättade han även att vaccinet kommer att vara gratis för alla.

– När vaccineringen sätter igång ska kommer det vara gratis för den som tar vaccinet. Ingen ska behöva avstå från den trygghet ett vaccinet ger, det ger trygghet både för en själv, för vården och för Sverige, ingen ska behöva avstå det för att det saknas pengar, sade statsminister Stefan Löfven.

Följ ämnen i artikeln