Jubel när Trump lämnade sjukhuset: ”Jag grät”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

BETHESDA. Hundratals Trump-supportrar jublade när Trump i natt lämnade sjukhuset för att återvända till Vita Huset.

– Jag svor på att jag aldrig skulle vara ”den där tjejen” – men jag grät, säger Karen Simon, 52, som väntat utanför Walter Reed-sjukhuset i tre dagar.

Vid 18.30-tiden landade helikoptern Marine One på gräsmattan utanför Walter Reeds militärsjukhus, inför en publik på hundratals personer som laddat i flera timmar.

Därefter klev världens just nu mest uppmärksammade coronapatient ut genom sjukhusportarna, för att flyga hem till Vita huset, efter tre dagar på en privat intensivvårdsavdelning.

– Det är han! Presidenten är på resande fot, ropar Richard Potcner, 40, som klivit upp på en kulle för att få bättre sikt över staketet.

Helikoptern gjorde en svepande U-sväng över folkmassan, som tjöt av glädje när presidenten vinkade hejdå. Trump-supportern Karen Simon säger att hon aldrig trodde att hon skulle känna så mycket i den stunden.

– Jag är inte en känslosam tjej, men jag grät. Det var så otroligt, säger hon med bruten stämma.

– Nu kommer jag bli känslosam igen! Sättet som han lämnade på – det var för oss. Det visar dig vilken typ av man han är.

Karen Simon.
Foto: Emelie Svensson
Karen Simon.

I tre dagar har Karen Simon stått utanför entrén. Bara under måndagen väntade hon i nära nio timmar på att få en skymt av president Trump.

– Även om jag inte hade sett honom hade det varit värt det. För jag är så stolt över att vara amerikan. Att kunna visa sin kärlek, respekt och stöd är viktigt – oavsett president! För mig hade det varit samma sak om det var Biden, säger hon.

När mörkret fallit över sjukhusområdet och folksamlingen skingrats, tar Richard Potcner, sin sovsäck under armen och börjar traska därifrån. Han har sovit utanför grindarna ända sedan presidenten anlände. Att nu ha fått bevittna när Trump återvände hem tycker han känns otroligt.

– De skulle inte låta en statschef åka hem om personen inte var frisk, så det betyder att han är på bättringsvägen. Det får mig att må bra, säger han.

– Trump är en fighter, en krigare. Han ger inte upp. När han ramlar, reser han sig om och om igen. Så jag visste att han skulle klara sig.

”Munskydd skapar falsk trygghet”

Före hemfärden twittrade Trump: ”Var inte rädd för covid. Låt det inte dominera ditt liv”. Ett budskap som mötts av skarp kritik från de som anser att det är respektlöst mot alla som drabbats hårt av viruset i USA.

Men Richard Potcner säger att Trumps sjukhusbesök inte alls har påverkat hans egen syn på coronaviruset.

– Nej, inte direkt. Både jag och min mamma hade det. Vi var rätt sjuka, och det är nåt som ska tas på allvar. Men en viktig lektion är: man kan inte ens skydda den mäktigaste personen i världen, eller hans personal – så det går inte att stoppa viruset.

Inte heller Trump-supportern Karen Simons syn på pandemin har rubbats av att presidenten blivit allvarligt sjuk – trots hans behandling med både syrgas och starka steroider. Hon tror inte det går att helt skydda sig från viruset.

– Allt detta har snarare bekräftat att – ja, munskydd kan hjälpa, men det är ingen garanti. De skapar en falsk trygghet, säger hon.

– Jag är snarare överraskad över att Trump inte har fått corona tidigare. För han har gått på kampanjmöten och träffat tusentals personer på nära håll, så jag är förvånad över att det tog så här lång tid. Men han är tuff som få, och käkar järn till frukost.

Foto: Emelie Svensson
”Jag har inte varit rädd för det här”, säger Julie Ann Huff som av medicinska skäl inte kan bära ansiktsmask.
Foto: Emelie Svensson
Richard Potcner.
Foto: Jose Luis Magana / AP
President Donald Trump lämnar Walter Reed.
Publicerad:

LÄS VIDARE