Madeleine vill äta kakan – utan att göra sitt jobb

Madeleine vill både ha kakan och äta upp.

Hon vill fortsätta som prinsessa.

Men inte göra jobbet.

2010 utvandrade prinsessan ­Madeleine till USA och har sedan dess inte spelat någon framträdande roll i kungahusets officiella program. Efter en kort mellanlandning på hemmaplan utvandrade hon en ­andra gång i augusti, nu till Stor­britannien.

För två år sedan skippade hon till och med Nobelfesten. Under de ­närmaste 5,5 månaderna finns ett evenemang inplanerat med henne enligt kungahusets kalander. Det är dagens dop av sonen, prins Nicolas, i Drottningholms slottskyrka.

Det behöver inte vara något fel med det. Man måste inte vara prinsessa om man inte vill det. Man kan helt enkelt dra sig tillbaka och kalla sig för Bernadotte.

Men prinsessan ­Madeleine före­faller både vilja ­vara prinsessa - och inte ­vimla. Hon deltar i kunga­familjens ­officiella ­fester, vid födelse­dagar, dop och ­bröllop. Och hon ­tillbringar delar av sommaren i familjens sommarhus Solliden på Öland. Men så mycket mer är det alltså inte.

Däremot ­ingår, ­precis som hon själv, ­Madeleines båda barn, prinsessan ­Leonore och ­dagens huvudperson Nicolas, i tronföljden. ­Leonore är femma och ­Nicolas på sjätte plats att ta över efter ­kungen.

Det har gjorts efter en nytolkning av successionsordningen, en av de svenska grundlagarna. Där stadgas inte bara att prinsar och prinsessor ska uppfostras i ”den rena evengeliska läran” utan också ska födas upp ”inom riket”.

Att växa upp i London, som ­både Nicolas och hans ­storasyster av allt att ­döma kommer att ­göra, är definitivt inte inom riket. Det är utomlands.

Men när Leonore föddes meddelade riksmarskalk Svante Lindqvist att hon kunde bo i USA, där hon föddes, tills hon fyllde sex år, så tolkade han successionsordningen. Sedan skulle hon gå i svensk skola, ta svensk studentexamen och tala perfekt svenska för att stanna i tronföljden.

En nytolkning som sagt som måste tillkommit för att Madeleines barn skulle ha samma status som hennes syskons. Men avsåg riksmarskalken att den svenska skolan skulle ligga i Sverige? Det kan man tro eftersom han slog fast att USA-boende var okej till sex års ålder.

Men riktigt säker kan man inte ­vara. Och i London finns sedan 1907 en svensk skola, Swedish school, ­söder om Themsen. Den har allt, från förskola till gymnasium.

Om riksmarskalken inte menade att skolan absolut måste ligga på svensk mark kan alltså både Nicolas och Leonore behålla sina platser i tronföljden trots att de bor i Storbritannien.

Förutsättningen är att de utbildar sig i svenska skolan och ­talar ­perfekt svenska.

I början av veckan var prins Carl Philip och prinsessan Sofia i Dalarna.

Under den första dagen besökte de bland annat en flyktingmottagning, tillverkare av förvaringsskåp, bröd och rödfärg samt Falu koppar­gruva.

Låter inte jättekul, men så är det när man är prinspar, det följer med förpliktelser.

Kungens systrar drog sig tillbaka från offentlighetens ljus när de gifte sig. På den tiden var det visser­ligen manlig tronföljd så den hade de aldrig fått se röken av ändå.

De blev av med sina prinsess­titlar och heter till exempel Prinsessan Margaretha, fru Ambler. Medlemmar i kungafamiljen men inte i det kungliga huset.

Chris O’Neill erbjöds att bli prins men tackade nej. Men hans fru är prinsessa och hans två barn prins och prinsessa och dessutom potentiella tron­följare.

Det är något ­tveeggat över det hela. Precis som att ha ­kakan men samtidigt äta upp den.