Den bästa valguide du någonsin läst

Bara fem dagar kvar till EU-valet

Bara fem dagar kvar till det viktiga EU-valet.

Här kommer den bästa valguide du någonsin läst.

Och glöm inte – den ledamot du röstat på kan få ett inflytande som vida trumfar en svensk ministers.

Alla är överens om att valet till EU-parlamentet är jätteviktigt. Men nästan ingen agerar i den riktningen.

Partierna ägnar det ett närmast förstrött intresse. Det beror på att de har väldigt lite att vinna på valet. Ingen regeringsmakt, vare sig i landet, regionerna eller kommunerna står på spel.

Även mediernas intresse är svalt. Utom möjligen på de politiska nyhetsredaktionerna och bland ledarskribenterna. Medierna vet att några rekord inte kommer att slås, hur bra EU-valbevakningen än är. Publiken, vare sig det är tittare, lyssnare eller läsare, skiter i det.

Till dagen D. När valdagen närmar sig exploderar det dåliga samvetet. Jag vet ingenting, ingen har sagt något, jag fattar inget – men jag vill i alla fall säga mitt. För det är ju viktigt, det har jag begripit.

Den här guiden är till för dig. Den vankelmodiges bästa valguide.

I det första ordinarie valet till parlamentet, 1999, var valdeltagandet 38,8 procent. I senaste valet 2019 hade det klättrat till 55,3. I senaste riksdagsvalet var det 84,2, vilket till skillnad från senaste valet till EU var en nedgång.

Det finns ett antal myter som gör att människor struntar i EU-valet. Här ska jag avliva de vanligaste.

 Myt 1: Jag kan inget om EU. Om jag ska vara riktigt elak är det så att de flesta väljare inte heller vet något om hur riksdag, kommuner, regioner och myndigheter interagerar. Ändå röstar fler än åtta av tio. För i det fallet tror vi att vi vet hur det funkar. Även om det i många fall är fel. Man går på känsla. Gör det nu med.

 Myt 2: Parlamentet har inget att säga till om. Helfel. De har enligt det senaste fördraget, Lissabonfördraget, medbestämmande om praktiskt taget all lagstiftning och budgeten.

Regeringarna i de 27 medlemsländerna delar alltså makten i ett övervägande antal frågor med de folkvalda, de parlamentariker som du och alla andra väljare utser nu.

 Myt 3: Min röst betyder ingenting. Mot det finns två avgörande argument. Det första är att om hälften av alla väljare resonerar på det sättet finner de sig i att de som utnyttjar sin rösträtt bestämmer över den andra halvan. Är det rimligt? Mitt svar är nej. Att ge bort den makt man som väljare har till någon annan är ett högriskprojekt. Den som övertar din makt kan ju ha uppfattningar som du inte alls gillar, rentav avskyr.

Det andra argumentet är att du kan bidra till vem som väljs in i parlamentet genom att personkryssa. Det kan ha stor betydelse. Mer om det nedan.

 Myt 4: Jag vet inte vad partierna vill. Jo, det vet du. De vill ungefär samma sak som i Sverige. Men exakt vilka frågor som dyker upp under den fem år långa mandatperioden i EU-parlamentet är omöjligt att veta. Under de år som vi har bakom oss har pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina varit två av de viktigaste frågorna. Dem hade vi ingen aning om 2019. Det kommer vara likadant under de kommande fem åren. Människan är dålig på att spå.

Klimatkrisen kände vi till redan för fem år sedan. Men den snabba försämringen har överraskat många. Det har också påverkat parlamentets arbete.

 Myt 5: Personerna betyder ingenting. Inget kan vara mer fel. Personerna betyder alltid mycket, även i riksdagen där partipiskan viner. Särskilt i de fall då sittande regering riskerar att förlora en viktig omröstning.

Men i EU finns ingen traditionell regering. Uppgörelser mellan de olika partigrupperna följer alltså inte det svenska mönstret där regeringen och dess allierade ofta står mot oppositionen.

I stället är det ofta de största partigrupperna som gör upp med en eller flera mindre. Avgörande är sakfrågan. De största grupperna är EPP med svenska M och KD som medlemmar. Och S&D med Socialdemokraterna.

För att en lag, eller EU:s budget, ska antas måste medlemsländernas regeringar (ministerrådet) och parlamentet bli överens.

Det görs vid förhandlingar. Och de förs från parlamentet av en betrodd ledamot. Det är ett av de sätt som en ledamot kan göra större skillnad för vad EU beslutar om än en svensk minister.

Mitt råd: Kryssa en ledamot du känner till, som du tycker verkar bra, har huvudet på skaft och mål i mun. Mer än så behöver du inte göra. Eller veta. Var inte en dumsnut.


TRE SPANINGAR

 Enligt färska siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat är den svenska arbetslösheten EU:s tredje högsta, 8,4 procent i april i år. I Spanien var siffran 11,7 och i Grekland 11,4 procent. Genomsnittet i hela EU var sex procent. Det är en lista man verkligen inte vill ligga trea på.


 Ett parti som tippas bli vinnare i EU-valet är Vänsterpartiet, De ska ha sin valvaka i toppkandidaten Jonas Sjöstedts hemstad Umeå, på Bildmuseet. Det är såvitt jag vet första gången ett riksdagsparti har valvaka utanför Stockholm. Sjöstedt är enda valbara kandidaten från Norrland.


 Ännu ett bidrag till den skur av rapporter som pekar ut den misskötta järnvägen som ett hinder för ekonomisk tillväxt presenterades i veckan. Enligt ”Omtag svensk järnväg” påverkas en fjärdedel av de stora exportföretagen av järnvägshinder. En femtedel av allt gods transporteras med tåg.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln