Morgan Johansson ler medan rättssäkerheten skrotas

Justitieminister Morgan Johansson presenterade nya hårda tag mot den organiserade brottsligheten.

Att Sverige öppnade upp i dag igen tog sig olika uttryck.

Exempelvis fick reportrar och fotografer för första gången på länge tillträde till regeringens pressrum då justitieminister Morgan Johansson presenterade nya hårda tag mot den organiserade brottsligheten.

TT:s nestor Owe Nilsson såg inte ut att ha åldrats nämnvärt under karantänen, fotografer hälsade muntert på varandra och statsrådets pressnissar var osedvanligt avslappnade.

Till och med justitieministern såg glad ut, vad han nu hade för anledning att göra det.

Brott och straff är ett politikområde som hans parti aldrig lär vinna, hur mycket Johansson än spänner musklerna kommer högerns företrädare att skrika sig hesa om att för lite görs.

 

Politikern var bara en minut försenad, hälsade journalisterna tillbaka till ”någon slags normalitet”, skröt en stund om de senaste årens 60 straffskärpningar och kom sedan äntligen till saken.

Straffet för grövre brott mot knivlagen ska skärpas, visade det sig.
En nyhet som går att använda som en pedagogisk illustration av problemet med vår tids destruktiva straffrättsliga tävling.

Förslaget är inte nödvändigtvis dåligt, då påföljden för innehav av revolvrar och gevär har blivit avsevärt hårdare de senaste åren och kriminella kan frestas skrota runt på gator och torg och krogar med kniv i stället.

Men det dröjer inte lång tid innan någon moderat eller sverigedemokrat börjar kraxa om att den gangster som beväpnar sig med automatgevär kommer för lindrigt undan jämfört med den som har ett stickvapen i byxlinningen.

 

Nervösa socialdemokrater tvingas då parera, med nya invändningar som följd och förr eller senare är tolvåringars innehav av studsboll på väg att kriminaliseras.

Johansson, för dagen klädd i mörkblå kostym, är dock inte en man som tycks grubbla över baksidorna med all denna kriminalpolitiska populism.

Han slängde sig raskt över nästa ämne, stopp för anonyma kontantkort.

En förändring som vid en första anblick kan te sig rimlig. Största möjliga anonymitet är givetvis guld värt för gangsters. Och åklagare och polis har länge krävt att någonting görs åt kontantkorten.

Problemet är att det är mobiloperatörer som ska se till att den som köper ett anonymt kontantkort ska registrera sig med legitimation.

Och mobiloperatörerna tvingas redan i enlighet med datalagringslagen att registrera allt möjligt som kunderna ägnar sig åt.

Kombinationen av de två bestämmelserna kan komma att göra det hopplöst att försöka hålla det privat vem du pratar i telefon med eller skickar meddelanden till.

För övrigt kommer sannolikt få mördare och knarkbaroner att i framtiden använda sig av de inte längre anonyma kontantkorten i planeringen av sina brott.

 

Johansson log brett och drog en harang om hur viktig just denna förändring är, reportrar antecknade, fotografer smattrade.

Han var nu inte den enda ministern som var ute och rörde sig denna den första dagen på länge utan restriktioner.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter besökte sametinget i Kiruna, finansminister Mikael Damberg inspekterade Tullverket i Malmö, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tog det första spadtaget i något fabriksbygge i Nykvarn...

Justitieministern rättade till slipsen och tog en klunk vatten inför de enskilda intervjuerna som följde på den allmänna dragningen.

 

Än skulle det dröja några minuter tills oppositionen twittrade ut sitt missnöje med innehållet i presskonferensen och Johansson fortsatte att le.