Dilemmat

Väljarna ger M rätt till fler ministrar – men törs Reinfeldt kicka allianskamraterna?

Du eller du I den kommande regeringen borde ännu fler moderater vara ministrar och allianskamraterna C, FP och KD tappa varsin post. Fredrik Reinfeldts stora huvudbry är nu hur valutslaget ska slå igenom i regeringen – utan att någon blir ledsen eller förbannad.

Vad Fredrik Reinfeldt än gör kan det bli fel.

Enligt valresultatet borde ännu fler ministrar vara moderater.

Medan C, FP och KD skulle tappa varsin post.

När den förra regeringen bildades rådde inte millimeterrättvisa. Men nästan.

Moderaterna, som då var större än de tre andra allianspartierna tillsammans, lade beslag på hälften av statsrådsposterna. Folkpartiet och Centern fick fyra ministertaburetter var, minstingen Kristdemokraterna fick tre.

Men efter valet i söndags är Moderaternas dominans ännu större. Enligt valnattsresultatet lade 30 procent av väljarna sin röst på Reinfeldts parti, drygt 19 procent på de övriga tre allianspartierna.

Fredrik Reinfeldts dilemma är nu hur valutslaget ska slå igenom i regeringen – utan att allianskamraterna blir ledsna och förbannade.

Förutsatt att regeringen även i fortsättningen ska bestå av 22 statsråd borde 13 av posterna öronmärkas för M. Det är två mer än i dag.

Centerns och Folkpartiets fyra statsrådposter borde, om matematisk rättvisa ska råda, krympa till tre vardera. Medan Kristdemokraterna kan få två eller tre ministerposter beroende på hur generös Reinfeldt är.

Segerrusiga moderater tycker givetvis att det måste synas att fler röstade moderat nu än för fyra år sedan. Det är en partiopinion som Fredrik Reinfeldt tvingas ta hänsyn till – och möjligen böja sig för.

Men alliansen har inte bara mottot ”alla ska bidra, alla ska vinna”. Samtliga fyra partier är dessutom mycket medvetna om att skälet till att de kan bilda regering är att alla håller ihop och är nöjda med samarbetet.

Om Moderaterna upplevs som alltför dominerande, och kanske till och med arroganta, kan missnöjet snabbt sprida sig. Det är inget Reinfeldt önskar.

Den centerpartist som är i riskzonen är infrastrukturminister Åsa Torstensson. Hon har inte rosat marknaden. Maud Olofsson vill fortsätta som näringsminister, jordbruksminister Eskil Erlandsson har gjort bra i från sig i EU och att ”alliansens gröna röst” ska leda miljödepartementet, som Andreas Carlgren gör, får anses givet.

Birgitta Ohlsson, EU-minister, kan bli den som får gå från FP-lägret, enligt regeln sist in, först ut. Hon blev statsråd i februari.

Om Kristdemokraterna tappar en post sitter finansmarknadsminister Mats Odell löst.

Han har visserligen lång erfarenhet, är partiets vice ord-förande och har skött sitt jobb grundligt.

Men viktigare för KD är sannolikt att behålla två statsråd på socialdepartementet. ”Ett mänskligare Sverige” var partiets huvudbudskap till väljarna.

Moderater på väg in är bland andra riksdagsledamöterna Hillevi Engström, Henrik von Sydow och Sofia Arkelsten samt finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd.

Följ ämnen i artikeln