Mejla

Lena Mellin

Sabunis tuffa ödesdag

Det kan handla om att vinna eller försvinna

Publicerad:
Uppdaterad:

VÄSTERÅS. Liberalerna skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Nya partiledaren Nyamko Sabuni har inte förmått lyfta siffrorna.

Nu har hon chansen. Och måste lyckas.

Inför riksdagsvalet förra året såg det länge ut som partiet inte skulle klara spärren. Men när sista rösten var räknad kunde Liberalerna räkna hem den första, visserligen mycket blygsamma men dock, framgången på många år.

I EU-valet i våras halverades Liberalernas mandat till ett. I år har stödet, med få undantag, legat under riksdagsspärren varje månad.

Den senaste noteringen, enligt Aftonbladet/Demoskop är 3,9 procent. Partiet skulle alltså inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

 

Nyamko Sabuni valdes till Jan Björklunds efterträdare som partiledare i juni. Hon har inte inneburit något lyft för Liberalerna. Stödet har inte minskat, men det har heller inte ökat.

Under lördagen håller Nyamko sitt första stora tal för sina partivänner. Förväntningarna är på topp, nu har hon äntligen chansen att visa framfötterna för sina egna.

Hittills har hennes offentliga framträdanden varit ganska få. Hon tackade för förtroendet att ha blivit vald i somras, höll ett tal riktat till den breda allmänheten i Almedalen och deltog i SVT:s partiledardebatt i oktober.

Inget av dessa framträdanden var någon smash hit, som britterna skulle säga. Inget, utom möjligen det av plikten påkallade tacktalet, var heller avsett enbart för partikamraterna.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Liberalerna skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Men det är det stora talet på landsmötet under lördagen. Utan att överdriva kan det sägas handla om att vinna eller försvinna för både Liberalerna och Nyamko Sabuni själv.

Att just hon valdes till Björklunds efterträdare berodde, enligt Liberalernas egna förklaringar, på att hon i mångt och mycket var hans raka motsats. Hon var också försiktigt negativ till Januariavtalet med regeringen som Björklund var en av arkitekterna bakom.

 

Men Sabuni blev trots det inget lyft för Liberalerna.

De anser att de i de flesta frågor för den enda rimliga politiken. Men det är en uppfattning som helt tydligt inte delas av väljarna. I så fall skulle de strömmat till partiet och det har de alltså inte gjort.

Det är upp till bevis för Nyamko Sabuni under landsmötet, som avslutas på söndag, särskilt under det stora landsmötestalet.

Hon måste visa, eller kanske till och med bevisa, att hon var rätt val.

Hon måste också få medlemmar, partiaktiva och sympatisörer att fortsätta tycka att Liberalerna har den bästa politiken för allt mellan himmel och jord.

Men framför allt måste hon göra troligt för dem att Liberalerna kommer att ligga i vinnarhålet i nästa val. Utan den entusiasm och den gnista som det föder kommer partiet vara uträknat. Tro mig.

De närmaste dagarna är alltså ödesdigra för Liberalerna. På sikt handlar det om att vinna – eller försvinna. Inte bara för Nyamko Sabuni själv utan för hela hennes parti.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE