Fattiga sydafrikaner väntar på värdiga liv

Nelson Mandela fick efter en livslång kamp se drömmen om regnbågsnationen bli sann.

Men han lämnar tyvärr efter sig ett socialt och ekonomiskt segregerat land med ett samhällssystem där korruptionen sprider sig som cancer.

Det finns dock hopp och Mandelas död kan leda till den förändring Sydafrika väntat på.

Landet har i dag över 25 procents arbetslöshet och den är närmare 35 procent för landets frustrerade ungdomar.

Varje år mördas över 16 000 personer. Eller 44 mördade varje dag. En halv miljon våldtäkter rapporteras varje år. Över 5,7 miljoner lever med hiv. 2010 dog 280 000 i aids. Mer än hälften av Syd­afrikas barn lever i fattigdom, enligt FN.
 

När apartheidsystemet övergavs 1994 var Sydafrika isolerat på grund av sanktionerna. När Mandela blev vald till president valde han att inte konfiskera de vitas pengar och egendomar. Det finns de som menar att det var ett svek mot landets fattiga svarta befolkning. Sen 1994 har de vita sydafrikanerna i genomsnitt nästan dubblat sin inkomst. För de flesta svarta är den nästan oförändrad. Sydafrikas vita utgör nio procent av befolkningen, men tjänar mer än sex gånger mer än de 79 procent som är svarta. Ojämlikheten är bland världens värsta.

När jag besökte Sydafrika första gången hade Mandela just avgått som president. Jag var 17 år och det som träffade mig hårdast var människors utsatthet. Ett människoliv verkade inte betyda så mycket.
 

Jag återvände sju år senare. Då stannade jag i två år. Den extrema fattigdomen är det jag minns tydligast.

Jag återvände igen 2010 för fotbolls-VM. Hela den festen var ett svek mot landets fattiga. Hemlösa kördes bort från VM-städernas stadskärnor, 35 miljarder kronor spenderades för att visa upp Sydafrika som ett land det inte är.

Nu, tre år senare, har det mesta gått åt fel håll. Arbetslösheten har gått upp. Fattiga sydafrikaner väntar fortfarande på ett värdigt liv utanför kåkstäderna. Löftena från ANC har inte infriats.

Samtidigt är korruptionen inom partiet välkänd. Landet har fått en ny svart elit och de nya miljardärerna står nära presidenten Jacob Zuma och andra ANC-toppar. Nyligen har flera tidningar avslöjat att Zuma använt 100-tals miljoner i skattepengar för att renovera sitt gigantiska hus. Det är bara ett av många fall där ANC-företrädare berikat sig själva på skattemedel.
 

Det var nog inte det här Mandela såg framför sig. I sin bok “Conversations with my self” från 2010 skriver han att det även i Sydafrika finns revolutionärer som “förrått de ädla målsättningar som gjorde dem berömda och praktiskt taget övergivit folket, sällat sig till de forna förtryckarnas skara, berikat sig själva genom att hänsynslöst roffa åt sig från de fattigaste fattiga”.

Att Zuma blev utbuad under Mandelas minnesceremoni i går kom därför inte som en överraskning.

Förhoppningsvis kan Mandelas död leda till något positivt för Sydafrika. Utan “Madiba Magic” kan ANC få det tufft. Landets unga har redan fått nog. Kanske vore det bra för hela Sydafrika om ANC rasade i nästa års val. Sveket måste någon gång straffa sig.

Följ ämnen i artikeln