Det var som om partiledarna redan tagit sommarlov

Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M)

Höjdpunkten i dagens partiledardebatt i riksdagen var när den tog slut.

Dåliga skämt om Ulf Kristerssons längd, ett kärnkraftsbråk och en strid ström av talepunkter, allt har vi hört förut.

Inte ens politikerna ville vara på plats.

Två partiledardebatter med mindre än tolv timmars paus verkade inte göra någon glad, allra minst partiledarna. Riksdagsdebatten var trött och istället för att få några nya besked var det de gamla vanliga talepunkterna.

Socialdemokraterna ville prata om skatter, SD om kärnkraft, Muharrem Demirok fortsätter att prata om skolan, Nooshi Dadgostar om Sverigepriser på el och Johan Pehson slänger ur sig ett skämt eller två.

Det var i och för sig roligt när Magdalena Andersson frågade varför Liberalerna valt SD och inte henne och Pehrson svarade att det inte var ”Gifta på låtsas” eller en Tinder-dejt det handlade om, utan makt.

Ulf Kristersson debatterar mot Magdalena Andersson.

I riksdagens partiledardebatt får partiledarna välja ämne själv att debattera. När de själva fick välja var de inte lika intresserade av att debattera det gängrelaterade våldet eller hur de svenska hushållen ska hantera en möjlig ekonomisk kris. De två frågor som eventuella tittare nog undrar ett och annat om.

Snart är det sommarlov

Nu stänger riksdagen snart för sommaren och den nya regeringens första riksdagsår är till ända.

För att summera har vi gått in i en ny tid i politiken där Sverigedemokraterna till slut tagit sig fram till makten och är drivkraften bakom stora delar av regeringens politik. Tidöavtalet gjorde det möjligt att få till en ny borgerlig regering men det har inte varit gratis.

Det har varit en hård vinter för regeringen där vallöften och verklighet kolliderade och ledde till en debatt om svikna vallöften.

SD:s Oscar Sjöstedt.

L och M har fått betala dyrt

Både Liberalerna och Moderaterna har fått betala dyrt för att ingå det här samarbetet. Liberalerna med att överge flera liberala principer, och ännu vet vi inte hur mycket av sin liberala politik partiet kommer att behöva överge för mer konservativa strömningar.

För Moderaterna har det kostat platsen som andra största parti och det starka stöd de tidigare åtnjutit i storstäderna. Ett ännu större problem är att det kostar dem stöd som går till Socialdemokraterna. Deras valresultat är sinnebilden av hur man vinner ett val, och samtidigt förlorar det.

Nu har regeringen en majoritet i riksdagen och kan få igenom sin politik trots att oppositionen knorrar. Det har lett till det lugnaste riksdagsåret på många, många år. Kanske är det också därför debatten blivit lite sömning.