Facebook gräver sin egen grav – i pengar

Allt oftare får jag för mig att Facebook sjunger på sista versen. Jag är den förste att beklaga om Facebook försvinner, men om så sker har man bara sig själv att skylla. Facebook är nämligen inte schyst.

Det är nästan ofattbart att det faktiskt bara är sex år sedan Facebook kom in i våra liv.

Jag tror i alla fall inte jag är ensam om känslan att Facebook är lika självklart som vatten i kranen eller lunch klockan tolv.

Facebook är en mötesplats, en frågelåda, en anslagstavla, en klagomur, en catwalk, en skrythörna, en matlagningsklubb, en terapisoffa, ett skyltfönster, en skvallerbytta och allt annat vi gör det till.

För många av de snart 600 miljoner användarna är det kanske bara en kul grej som man besöker när man inte har något annat för sig.

För andra är det en livsnödvändighet.

Men för Facebook är det bara ett sätt att tjäna pengar. Det finns inget högre syfte, ingen djupare social eller samhällelig ansats. Facebook är en maskin som producerar pengar för sina ägare. Problemet är att Facebook ägs av något så ocharmigt och opålitligt som ett vanligt vinstdrivande företag.

Jag retar mig alltmer på algoritmer som konverterar mig och mitt liv till kommersiell kanonmat, som identifierar mina personliga anteckningar som målgruppsintressanta, som inom loppet av några minuter fiskar upp mina rader om artros i knät och kontrar med skräddarsydda annonser, och som förvandlar mina privata foton och filmsnuttar till Facebooks juridiska egendom. Rent teoretiskt kan videon från sonens fotbollsträning användas som internationell reklamfilm, såld av Facebook till exempelvis Nike.

Och värre kommer det att bli. Börsintroduktionen för någon månad sedan bygger ju på att skapa ännu större intäkter till ännu fler ägare. Den första desperata åtgärden togs häromdagen, då Facebook meddelade att man nu tar bort åldersgränsen. Vips skapas en ny enormt påverkbar marknad för annonsörerna.

Det organiserade postsystemet växte fram på 1800-talet. Redan då insåg man att världens kommunikationsinfrastruktur inte skulle ägas och drivas av ett fåtal vinstdrivande företag. Det var en demokratisk och integritetsmässig självklarhet redan för tvåhundra år sedan.

Facebook är fantastiskt, men sköts fantastiskt dåligt. Jag tror att börsnoteringen är ett första steg i grävandet av en egen grav. Det kommer förhoppningsvis att påskynda skapandet av ett livskraftigt ideellt alternativ, och jag kan knappt vänta.

Idrott och politik

Sport blir generellt ännu mer intressant om man blandar den med politik. Därför är matchen Tjeckien-Ryssland än i dag förknippad med invasionen 1968, därför håller man på Spanien mot Berlusconi och därför gråter man inte om EM blir ett både ekonomiskt och sportsligt bakslag för skurkstaten Ukraina.

Unga galna män

En ung man kastade sig från en färja och utlöste en räddningsaktion. En 24-åring fastnade på en fönsterbräda vid fasadklättring och fick plockas ned med kran. En annan 24-åring lade sig mitt på vägen och blev överkörd. En sportbil kraschade i vansinnesfart mot ett träd och två män klämdes fast i vraket. Vad är det med alla dessa galna killar – och hur länge ska vi betala för deras vansinnesdåd?

Följ ämnen i artikeln