Det här är inte Hollywood

SKÖVDE. Det var dagen då löpande bandet intog Skaraborgs tingsrätt.

Sex vittnen av marginell betydelse passerade på två timmar.

Att det inte var ett av de viktigaste ögonblicken i den fem dagar långa processen om mordet på Lisa Holm märktes på allmänhetens och journalisternas intresse.

Betydligt kortare köer till säkerhetskontrollen än tidigare och alla som ville fick plats i antingen säkerhetssalen eller i den andra lokal där förhandlingen går att följa via tv-skärmar.
09.03 kallas nummer ett av advokat Inger Rönnbäcks vittnen, en medelålders kvinna som arbetat i köket på det café där även Lisa Holm skulle tjäna sommarpengar.

Viss förvirring uppstår. Kvinnan pratar knackig svenska och säger att hon bett om tolk som kan spanska, men den informationen har inte nått tingsrätten. Det bestäms att försök ska göras på svenska.

Polisen har i ett förhör med kvinnan i förundersökningen frågat om något som kan tydas som en konflikt mellan Lisa Holm och en eventuellt existerande pojkvän samma dag som hon försvann.

Ett sådant vittnesmål skulle kunna skapa tvivel. Är den åtalade 35-åringen verkligen skyldig? Kan det finnas en annan gärningsman?

Men spåret faller ihop som ett korthus då uppgifterna visar sig vara vaga.
09.23. Hustrun till godsägaren som den åtalade mannen har arbetat åt.

Kan hon möjligen ge honom alibi? Hon är till 90 procent säker på att hon såg honom strax efter klockan 18 kvällen då Holm försvann. Å andra sidan levde flickan ännu då, eftersom hon klockan 18.21 fickringde sin far som svarade och hörde hennes röst.

15 minuters paus. 35-åringen, klädd i samma svarta tröja som de tidigare dagarna, sätts på handfängsel och förs ut mellan tre vakter från Kriminalvården.
10.40. Yngre kvinna. Åkte bil i området den aktuella kvällen. Såg dels en ljus bil sladda ut från en grusväg, dels en mörkare bil där en man med mörkt hår körde och en blond kvinna satt i baksätet med huvudet lutat mot fönstret. Hon reagerade på det. "Det verkade som att kvinnan såg ledsen ut.

Även med detta vittnesmål är syftet att så tvivel.
10.45. Förhör med polis som knackade dörr i området den första natten efter flickans försvinnande.  Minns nu inte om han då träffade den misstänkte, men i ett upprättat förhör från då det begav sig säger han att 35-åringen inte uppfört sig märkligt.

På åhörarläktaren säger en vakt åt två tonårsflickor som viskar lite för högt till varandra att vara tysta.
10.54. Diversearbetare på gården. Säger att han har svårt att tro att 35-åringen är skyldig och att den yngre brodern var nedstämd veckan efter flickans försvinnande.

Kan det alltså vara syskonet som är mördaren? Då förhöret egentligen är över vill advokaten ställa ytterligare en fråga. Det borde hon kanske inte ha gjort. Nu säger vittnet nämligen att brodern inte var mer tystlåten än vanligt.

Klockan elva, en timme tidigare än planerat, är det över, vilket inte tycks göra någon i salen besviken. Åklagare Lars-Göran Wennerholm och familjens advokat Tore Brandtler har ställt en och annan pliktskyldig fråga till vissa av vittnen och hoppat över att förhöra andra.

Höstlöven virvlar i Skövdes luft då vi alla skyndar ut ur domstolen. Processen fortsätter på måndag utan att de tunga tekniska bevisen har upphört att existera.

I Hollywoods filmer dyker det upp vittnen med sensationella uppgifter som ändrar allt och som leder till att den vi alla trodde var mördaren är oskyldig.

Detta är dock inte Hollywood.