Beslutet betyder praktiskt taget ingenting

Och nyval blir det inte

VÄSTERÅS. I praktiken blir de kortsiktiga effekterna av att Decemberöverenskommelsen spruckit mycket begränsade.

Först när Alliansen bestämmer sig för att rusta upp sitt samarbete får beslutet konsekvenser.

Decemberöverenskommelsen, DÖ, har fallit. Så tolkar KD-ledaren Ebba Busch Thor, Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), vikarierande partiledaren Anders W Jonsson (C)  och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson det överraskande beslutet på Kristdemokraternas riksting här i Västerås.

Thor ska nu tillsammans med övriga partiledare i Alliansen diskutera konsekvenserna av den spruckna överenskommelsen. Det väntas ske inom de närmaste dagarna.

De kortsiktiga effekterna av att DÖ spricker är så små att det i praktiken knappast kommer att märkas.

KD kommer att rösta på sin egen budgetmotion, precis som de skulle ha gjort i alla fall. De lägger ner rösterna när regeringens budgetförslag ställs mot Moderaternas, vilket de skulle göra ändå.

Detsamma gäller de Centern och Folkpartiet. De kommer att rösta på sin egen budgetmotion och lägga ner rösterna i påföljande omröstningarna.

I den sista avgörande omröstningen kommer Moderaterna rösta på sitt förslag och S, MP och V på sitt. Gissa tre gånger vilket förslag som blir klar vinnare.

Kaoset kan upprepas

Enligt plan är det först hösten 2017 som den övergivna DÖ får konsekvenser. Då planerar de fyra allianspartierna att lägga en gemensam motion som alternativ till regeringens budgetförslag.

Då kan förra höstens kaos upprepas, under förutsättning att SD då väljer att reprisera sitt agerande från förra året. Det vill säga rösta på Alliansens budgetförslag.

Lättare att andas

I ett längre perspektiv får beslutet dock psykologiska effekter. Många Kristdemokrater får det lättare att andas när partiet håller sig till normal parlamentarisk praxis och har gett partiledningen en knäpp på näsan.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tvingas dessutom lära sig leva med att hon missbedömt styrkan i motståndet mot DÖ och därför led ett generande nederlag redan på sin första stämma som partiordförande.

En tredje väntad psykologisk effekt är att Anna Kinberg Batra slipper möta sitt eget partis kritiker när de har partistämma nästa vecka. DÖ-motståndarna har varit både fler och högljuddare i Moderaterna än i KD. Men nu slipper Kinberg Batra åka på stryk av sina egna, DÖ finns inte längre.

Kaoset kan upprepas

Under den tre timmar långa debatten på KD-stämman, med nära åttio talare, var det många som påpekade det rimliga i att beslutet om Decemberöverenskommelsen, DÖ, som skulle gälla i åtta år, underställs partiets högsta beslutande organ, partistämman. Av tidsskäl blev förankringen av överenskommelsen summarisk.

Andra tyckte att den ger för mycket inflytande till V, gör det enkelt för SD att framställda sig som det enda riktiga oppositionspartiet och gör den egna partiprofilen suddigare.

I den avgörande omröstningen ställdes en mesigare kompromiss emot hardcoreförslaget, att KD lämnar DÖ och att partistyrelsen får uppdrag att avveckla julpakten. Det senare vann med 48 rösters övervikt.

Kommer inte leda till nyval

Men inte heller det får stora konsekvenser förrän Alliansen bestämmer sig för att lägga fram ett gemensamt budgetförslag. Tills dess röstar alla på sitt förslag och lägger ner rösterna när andra förslag behandlas.

Och det kommer sannolikt inte allt leda till nyval vilket många tror. För nyval krävs att Stefan Löfven vill utlysa ett. Och varför skulle han vilja det? Det kommer göra det parlamentariska läget ännu omöjligare än idag.