Orden i tombolan blir högerns nästa förslag

”Sedan snurrar de igång tombolan och drar ett gäng ord som de lägger ut bredvid varandra på golvet”.

Inte många vet det här men högerpartierna i Sverige tar fram sina politiska förslag på ett lite speciellt sätt. I en tom villa på en kal ö i Göteborgs skärgård samlas de en gång i halvåret för att lägga nya linjer. Hur går det till, undrar ni?

Jo, i vardagsrummet (eller matsalen, som de kallar det) så har de en SVINstor tombola. Ni vet en sådan man drar bingobollar ur.

Fast i svenska högerns tombola ligger inga bollar med siffror på.
Nej, det ligger lappar med ord på.
Alla ord tillhör på något sätt högerns språkliga värld.

På lapparna står det t.ex. ”sänk”, ”skatter”, ”hårdare tag mot”, ”pensionärer”, ”privatisera”, ”hjärtlandet”, ”kastrera”, ”kriminella”, ”skicka tillbaka”, ”flyktingbarn”, ”mot avdrag” etc.
Och sedan snurrar de igång tombolan och drar ett gäng ord som de lägger ut bredvid varandra på golvet och pysslar ihop till en mening.

Meningen som orden bildar blir deras nästa politiska förslag!
Låter det otroligt?
Det är för att jag hittat på det.

 

Men visst låter det ändå MER troligt att de gör på det sättet än att de tillsammans slår sina huvuden ihop och genom tankens kraft kommer på sin politik.
Moderaterna i Stockholm är det som den här gången försöker med… något.

Jag vet inte vad det är de försöker med.

Men de vill i alla fall införa betygsgräns på Stockholms kommunala feriejobb, de jobb kommunen erbjuder skolungdomar under sommarlovet. Så man ska inte typ få sopa i simhallen, eller vad fan det nu är man gör, om man inte är godkänd i svenska, engelska och matte.

Så låt mig försöka förstå… Om man har svårt att lära sig och inte når sina mål ska man inte heller få möjlighet att få sin första extrainkomst.

 

Hur man klarar sig i skolan är ofta en klassfråga och många av dem som kämpar hårdast är de som behöver sommarjobb allra mest.

Centern, i sin tur, vill sänka åldern för att söka dessa jobb till tretton år, för att stävja rekryteringen av kriminella. Ok, absolut men varför kan ni inte satsa på roliga sommarlovsaktiviteter istället? Är man tretton ska man bada och inte tänka på pengar.

Förutom att rent politiskt göra skillnad på folk och folk (högerns största intresse) är det konstigaste att Andréa Hedin (M) menar att detta ska leda till ett incitament för unga som inte klarar skolan att plugga hårdare.

 

Okej, jag fattar. Du hade inte kompisar i skolan.

Men unga blir inte underkända på rent djävulskap och det är skolans uppgift att hjälpa dem som blir det.
Jag gick både i sommarskola och sommarjobbade.
Vilket av de två som var tråkigast… Ja, det är nästan omöjligt att säga.

Hade något sagt att min belöning för att kämpa till mig ett godkänt i matte var att jobba för kommunen hade jag brutit linjalen i två.

Jag har ett förslag till högern, som kommer direkt ur min egen tombola.
Det är att Moderaternas egna tonåringar jobbar för kommunen hela sommaren.

Och att barnen som annars skulle ta feriejobb får följa med de moderata politikerna på segelsemester. Ersättningen är veckopeng.

Skattat och klart!

Följ ämnen i artikeln