27 år i samma hus - nu höjs hyran med 63 procent

Tre damer sitter i en liten lägenhet i södra Stockholm och är förbannade.

Eivor Wanhala, 82, Birgit Larsen, 80, och Kerstin Bäckman, 61, har bott i många, många år i det fina hyreshuset på Skyllbergs­gatan i Hagsätra. Nu är de inte säkra på att de kan stanna. Hyresvärden tänker renovera fast ingen renovering behövs, inte i deras lägenheter. Eivors hem på tredje våningen är i perfekt skick, rent, snyggt, inga sprickor, ingen lös färg, ingen smuts.

Damerna är preparerade med argument och papper - ett brev till media, en uppmaning från fastighetsägaren Ikano att de ska skriva under och godkänna vad som föreläggs dem, en påminnelse med utropstecken, en inbjudan till Ikanos ”showroom”.

Hur kan någon göra så här mot dem? Eivor och Kerstin har bott här i 22 år, Birgit i 27.

– Originalinredning från 1958, säger Kerstin och pekar på köksluckorna. Varför ska de riva ett kök som är fräscht?

– Och som är av hög kvalitet och som har hållit i alla år, inflikar Birgit.

Eivor häller upp kaffe i blåa koppar.

– Lägenheten är en två och en halva. 68 kvadratmeter och balkong. Jag betalar 5 107 kronor i hyra men den blir över 8 000 efter renoveringen.

– En höjning med 63 procent, säger Kerstin.

– Vi är självklart med på att stammar, el och fönster måste renoveras. Men varför kan de inte nöja sig med det? Jag måste väl få bestämma själv hur jag vill bo!

– I Rågsved höjde Svenska Bostäder bara hyran med 500 kronor. Och köken fick vara kvar, säger Eivor.

Hon ställer fram en vetelängd.

– Men vi ska få kök med ... induktionshäll som vanliga grytor inte fungerar på. Men vi ska visst få två grytor och en stekpanna från Ikea, säger Kerstin.

– De ska installera Ikeakök eftersom Ikano ägs av Ingvar Kamprad också. Men de verkar ha glömt att Ikeas affärsidé var att erbjuda billiga varor som vanliga människor har råd med. Nu vill de bara ha ut det mesta möjliga. Det är snuskigt, säger Birgit.

– 8 500 i månaden är lika mycket som det kostar om man lånar pengar och köper en lägenhet, säger Kerstin.

– Om man har till insatsen.

– Det var en karl från Ikano som sa att jag ska be att få mer i bostadstillägg av kommunen, säger Eivor.

– Jag får ta av mina besparingar, säger Birgit. Det är något fel på samhället när man inte klarar den grå vardagen på sin pension.

Eivor frågar om någon vill ha mer kaffe. Nedanför fönstret vajar en stor björk sakta i vårbrisen. Björken planterades nog samtidigt som de la grunden till huset. Gräsmattorna är gröna. På gatan står en lång rad småbilar parkerade. En kvinna med sjal på huvudet knatar sakta på en grusgång som inte sandas på vintern, det varnar en skylt för.

Jag höjer blicken en smula. Därborta inne i centrala stan föreläser professor Hans Lind på Kungliga tekniska högskolan om bostadsmarknaden. Han säger att den svenska hyresmarknaden är hårt reglerad med bestämmelser som är obegripliga. När en hyresvärd renoverar kan han höja hyran med till exempel 63 procent och peka på att lägenhetens nya standard närmar sig nyproduktion. Det tjänar ägaren pengar på.

– Man bör ändra hyreslagen så att värden inte kan höja hyran hur mycket som helst om kunden inte ser någon nytta med förändringen, säger Linde.

På en hysterisk marknad som den i Stockholm finns naturligtvis ett potentiellt jättevärde i fina lägenheter i en närförort som Hagsätra. Folk med gott om pengar är garanterat beredda att pynta upp för att få bo här.

Jag låter blicken fortsätta spana mot innerstan. Christian Mariager är fastighetschef på Ikano. Han sitter i bil på väg från ett möte till ett annat och pratar i högtalartelefonen.

– Det är nödvändigt att renovera husen, säger han.

– De är gamla. Ingångshyrorna är låga, det finns sexrummare i husen som kostar 7 700.

Han upprepar talet för att pränta in hur lågt det är.

– 7 700. Då blir det stora procentuella höjningar.

Eivor Wanhala bor inte i en sexrummare. Hon är nöjd med sin två och en halva. Men hon är rädd för den kommande höjningen på 63 procent.

– Ikano har haft folk som ringt på dörrarna och frågat varför vi inte skrivit på och godkänt renoveringen, säger Kerstin.

– De säger att de flyttar på dem som inte har råd att bo kvar. Vart? Det berättar de inte.

– De bryr sig inte om vilka hyresgäster de har, bara de får in pengar, säger Eivor.

– Ättestupan kanske ska införas igen, säger Birgit.

Eivor ställer tillbaka kaffekokaren på spisen. Hon sätter sig och tar en bit vetelängd.

– Vi har Älvsjöbadet alldeles intill och blåsippsbackar och snart kommer liljekonvaljerna, säger Kerstin.

– Jag bodde högst upp i huset som barn.

– Mina föräldrar bodde i min lägenhet. Jag bytte till mig den när mor dog, säger Birgit.

– Man trivs. Man är hemma, säger Eivor.

De fattiga flyttar

En genomsnittlig fastighet i Sverige är byggd 1975, uppger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Det innebär att en mycket stor del av fastighetsbeståndet står inför renoveringar och ombyggnader.

Ett tydligt mönster är att renoveringar leder till höjda bostadsbidrag och ekonomiskt bistånd för de som bor kvar, enligt en utredning som Boverket gjort. Renoveringar leder också till att fler flyttar. Personer i hyresfastigheter som renoveras är 1,8 gånger så troliga att flytta jämfört med personer i hyresfastigheter som inte renoveras. Personer med låga inkomster flyttar i högre grad än de med högre.

Familjen Kamprad äger bostadsföretaget Ikano som har 5 799 hyres­rätter och 1 200 bostäder i produktion (december 2015).

Följ oss på Facebook