Nu vill M imitera MP

Först arbetarparti och sedan klimatkramare – går det?

Först kopierade han sossarna – och det gick bra.

Nu ska han imitera Miljö­partiet – och hoppas att det går lika bra.

Reinfeldt är listig som en orm när han utser Arkelsten till partisekreterare.

Fredrik Reinfeldt är inte infallens mästare. Han är målmedvetet planerande och kallt kalkylerande.

Efter Moderaternas brakförlust i valet 2002 blev Reinfeldt partiledare med ett tydligt mandat – förändra Moderaterna så att de inte förlorar igen.

Fredrik Reinfeldt och hans närmaste medarbetare, bland andra Anders Borg, kom fram till att de måste sluta upp med att reta och oroa medborgarna.

Därmed var de nya Moderaterna födda. De gillade kollektivavtal – eftersom många av medborgarna, särskilt de som står till vänster, tycker att de är bra.

De nya Moderaterna satte jobben högst på dagordningen – även om det betydde att skatterna skulle sänkas.

De nya Moderaterna kallade sig Sveriges enda arbetarparti och hade pretentioner att bli statsbärande, precis som Socialdemokraterna på Erlanders tid.

Strategin var framgångsrik. I valet 2002 stöttades partiet av 15,2 procent, i valet för två veckor sedan hade moderaternas andel av väljarkåren ökat till 30,1 procent.

Precis som beräknat tog Moderaterna från Socialdemokraterna. Det omstöpta partiet fångade upp väljare som inte var helnöjda med sossarna och som tyckte att de gamla Moderaterna var för extrema och kantiga.

I år tappade S tre procentenheter bland LO-medlemmarna medan Moderaterna ökade med fem. Av årets M-röstare valde åtta procentenheter S i förra riksdagsvalet.

Men Reinfeldt nöjer sig inte. Moderaterna ska bli ännu större.

Därför blir miljötalesmannen Sofia Arkelsten, 33, ny partisekreterare efter kampanjsnillet Per Schlingmann. Efter sossarna står nämligen Miljöpartisterna högst upp på den moderata önskelistan.

Moderaterna tappade i år bland unga väljare. Bara 23 procent av förstagångsväljarna stoppade ner en M-valsedel i röstkuvertet jämfört med 27 procent i förra valet.

För de unga väljarna är miljö- och klimatfrågor viktiga. Men när väljarna rangordnade skälen till att de lade sin röst på Moderaterna stod miljön långt ner, först på 16:e plats.

Först arbetarparti och sedan klimatkramare, går det? Moderaterna har bevisat att det går att fånga fler – om man är uthållig och konsekvent.

En hjälp på traven kan bli att Miljöpartiet liksom Moderaterna är ett urbant parti. Gruppen lattedrickande storstadsbor med klimatambitioner är dock inte jättestor. Men strategisk – och växande.

Fredrik Reinfeldt säger ofta att ett parti måste vara satt i ständigt förändring. Det som står still tappar obönhörligen.

Snabbytet av partisekreterare efter Moderaternas bästa val på 96 år bär syn för sägen. I vanliga fall skulle en framgångsrik kampanjgeneral sitta kvar. Men Schlingmann byts ut.

I Socialdemokraterna har det däremot inte gjorts några byten än. Trots det sämsta valresultatet på 96 år. Kan det vara en del av Socialdemokraternas problem?

På tisdag presenterar Reinfeldt sin nya regering. Är den yngre och grönare än den förra? Man skulle nästan kunna slå vad om det.

Följ ämnen i artikeln