Han behåller jobbet - trots kritikstormen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vänsterledaren Lars Ohly är skakad.

Men han sitter ändå säkert i sadeln.

Efter SVT:s Uppdrag granskning av vänsterpartiet har opinionssiffrorna sjunkit till den lägsta nivån på tio år. Det är knappast förvånande. Vilket parti hade motstått motsvarande storm?

Men det finns ett axiom i svensk politik. Och det är att väljarna som kollektiv betraktat sällan tar klivet över blockgränsen. Det besannades i det senaste riksdagsvalet där stora ommöbleringar, framför allt inom det borgerliga blocket, bara resulterade i att ett mandat gick över från vänster till höger.

Nu är det dags igen. Efter SVT:s granskning av väns-terpartiets historia, väl dokumenterat sedan tidigare, visar opinionsinstitutet Sifo att partiet tappar 1,9 procentenheter till 7,1 procent. Samtidigt tar socialdemokraterna stormsteg framåt och ökar med 3,2 till 36,3 procent. Tappar ett parti till vänster vinner ett annat.

När Göran Persson (s) i förra veckans partiledardebatt med auktoritet meddelade att han tyckte att Lars Ohly (v) skulle sluta kalla sig kommunist var det alltså inte ett uttryck för medkänsla för Ohlys problem. Det var ren och skär partitaktik.

Nytänkare bortsopade

Liksom nästan alla andra partier har vänsterpartiet en falang av förnyare och en av traditionalister. Ohlys anhängare finns bland traditionalisterna, de som gillar den gamla vänsterretoriken.

Men vänsterpartiets framgångar bygger inte på dem som tror att Kuba har demokratiska val. De vilar på dem som tvingats ut i intresseföreningen Vägval vänster, bland andra förre vice ordföranden Johan Lönnroth och riksdagsledamoten Karin Svensson Smith. Båda är ett slags väns-tersossar.

Det var den nytänkande falangen, som aldrig tystades av Gudrun Schyman, som fick missnöjda socialdemokrater att rösta v i stället för s. Det var nytänkarna, av sitt eget parti kallas revisionister eller höger, som gav partiet framgång. Från 6,2 procent i 1994 års val till 12 procent 1998 och 8,3 procent 2002.

Har stöd av majoritet

Efter partikongressen i februari, då Lars Ohly valdes till ordförande, står det klart att vänsterpartiet inte längre väljer valframgångar framför en mer renlärig linje. Då sopades nytänkarna bort i valet av ny partistyrelse. Johan Lönnroth och riksdagsledamoten Alice Åström ställde upp mot Ohly i partiledarvalet men var chanslösa.

Slutsatsen är att Lars Ohly sitter kvar, trots att han kallar sig kommunist. Även om resultatet blir att vänsterpartiet blir mindre än under Schymans ledning.

Ohly backas upp av en majoritet i sitt parti. Det gjorde aldrig Schyman. Hon tolererades, eftersom hon gav partiets båda falanger det inflytande de aldrig haft tidigare.

Den balansgången klarar inte Lars Ohly.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln