När Johan Pehrsons sista skämt är sagt

Johan Pehrsons parti hänger på en så skör tråd att till och med fläkten av en viskning i riksdagen skakar om det.

Liberalerna står på randen till katastrof och då gullar deras partiledare med SD.

Pehrsons och Åkessons vänskapliga ton kunde inte kommit i ett sämre läge.

Johan Pehrsons glada humör och skämtsamma ton var inte en oviktig pusselbit i det som ledde fram till Tidöavtalet. Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa för att Liberalerna skulle åka ur riksdagen och när det inte lyckades var de med misstänksam blick tvungna att hitta ett sätt att förhålla sig till Liberalerna.

Vad de fann var Johan Pehrson – en gemytlig och kul örebroare som inte drog sig för en sängfösare när förhandlingarna gick i stå på Tidö slott.

Liberalerna är splittrade i relationen till SD, men de är samtidigt evigt tacksamma för Johan Pehrson. Pehrson som räddade partiet från undergång när det var kris senast, det vill säga inför valet 2022. När han tog över som partiledare var det bara några månader kvar till riksdagsvalet. Med viss hjälp av stödröster lyfte han sitt parti som tog sig in i riksdagen med marginal.


Liberalerna är inte ett parti som blint följer sin partiledare, men sen Pehrson tog över har de följt honom.

I alla fall fram till nu. Det var tydligt redan från början att avslöjandet om SD:s anonyma konton och det som beskrivits som en trollfabrik, rattad från partiets kommunikationsavdelning, inte landat väl hos Liberalerna. Johan Pehrson försökte lugna den interna upprördheten med förslaget om att utreda att förbjuda anonyma konton. Mycket oklart är om det förslaget egentligen lyckades lugna ner någon i det uppjagade stämningsläge som präglat den politiska debatten under de senaste veckorna.

Johan Pehrson.

Klart var i alla fall att Pehrson och partiets ledning försökte göra nåt, medan deras samarbetspartners mumlade saker som det är dåligt och det får ni prata med SD om.

Johan Pehrson hade köpt sig lite tid.


Det höll nästan hela vägen fram, för i en sådan här känslig fråga kan även den minsta tuva stjälpa det största lass. Vi är framme vid viskningen i riksdagen.

Under veckans partiledardebatt i riksdagen handlade nästan allt om SD och TV4:s avslöjande. Johan Pehrson gick fram mot talarstolen för att debattera med Jimmie Åkesson, men på vägen viskade han ”lite mer tjafs” i en skämtsam ton. Åkesson höjde sin näve mot honom och skakade den i en lika skämtsam gest.

Liberaler blev vansinnigt arga. Nog för att partiet gått med på att samarbeta med SD trots avgrundsdjupa ideologiska skillnader, men att deras partiledare skulle gå och bli kompis med Åkesson – där går tydligen den enda röda linje som L visat sig ha.

Men det värsta är ännu framför Johan Pehrson. Lyckas inte partiet ta sig upp ur sitt djupa opinionshål och ta sig in i EU-parlamentet kommer inte Pehrsons charm att rädda honom. Då kommer han behöva ta sig an resten av regeringstiden som en kraftigt stukad partiledare.