Kristersson stal showen och M lyfter i opinionen

Moderaterna har plockat hem flera politiska framgångar den senaste månaden.

Opinionen lyfter samtidigt som partiet måste ha hoppats på en ännu större utdelning.

För Centern ljuder krislarmet ordentligt.

Moderaterna har haft en bra månad. Svekdebatten kring krisen i regionerna dämpades efter att regeringen skjutit till sex miljarder till sjukvården och Sverige är till slut medlem i Nato.

Den tydligaste ledtråden till när ett riktigt viktigt politiskt besked ges, är när statsministern stjäl showen.

När Sverige slutligen kom med i Nato den sjunde mars, var det utrikesminister Tobias Billström som skulle ha överlämnat de slutgiltiga dokumenten till USA:s utrikesminister Blinken. Med den presskonferensen i färskt minne vet vi att det var statsministern som med ett brett leende skakade Antony Blinkens hand, medan utrikesminister Billström stod bredvid.

Statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Det samma gällde presskonferensen där det stora regionpaketet presenterades. Sex miljarder till sjukvården för att förhindra uppsägningar och krav på effektivisering och uppföljning var regeringens besked. I en regering är det finansministern som håller i pengarna, men det var statsminister Ulf Kristersson som höll i presskonferensen tillsammans med Tidö-samarbetets andra partiledare.

Och de positiva beskeden ser ut att ha gjort viss avtryck i opinionen. Förutom att väljarnas förtroende för Ulf Kristersson har ökat i tidigare mätningar, fortsätter Moderaternas positiva trend i opinionen. Nog för att Sverigedemokraterna fortfarande är större och för att det fortfarande inte är siffror någon hurrar över, men en positiv trend kan glädja vilket parti som helst.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Sjunker – för tredje månaden i rad

Kanske ännu mer glädjande för Moderaterna är att Socialdemokraternas stöd sjunker för tredje månaden i rad. Turerna kring den förre socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj har skadat förtroendet för Socialdemokraterna och också för partiledaren Magdalena Andersson.

Partierna som är de verkliga sorgebarnen i Aftonbladet/Demoskops väljaropinion för mars månad – är de fyra småpartierna: Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Miljöpartiet har med nöd och näppe tagit sig över riksdagsspärren, men lyftet som partiet hade hoppats på med ett nytt språkrör har uteblivit.

Liberalerna och KD är vana vid att ligga under spärren och förlitar sig helt på stödröster när det är dags för val. Värre är det för Centerpartiet.

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.

Nosar på kristidssiffror

I Centerpartiet har varningsklockorna ljudit länge nu. Muharrem har under sitt år som partiledare varken lyckats höja förtroendet för sig själv, eller för partiet. Med ett väljarstöd nere på 3,3 procent är de nere och nosar på kristidssiffror. Man behöver gå tillbaka till Centerpartiets stora partiprogramskris i början av 2013 för att hitta lika ihållande dåliga opinionssiffror. Kortfattat handlade krisen om att partiet presenterade ett utkast till nytt partiprogram med flera kontroversiella förslag som månggifte och fri invandring. När partiprogrammet sedan klubbades fanns det omdiskuterade förslagen inte kvar.

Men nu beror det dåliga väljarstödet istället på Centerns bristande inflytande och svårigheter att profilera sig. Det är ett betydligt svårare läge som spiller över på partiledaren Muharrem Demirok. Centerpartiet beskriver sig själva som det snällaste partiet, men inte ens det snällaste partiet har ändlöst med tålamod med en partiledare som inte lyfter sitt parti.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.