Varför vill sjukhuset bli granskade?

Sju år har gått.

Ett tv-program ska sändas.

Är det skäl nog för att rota i vården av Anna Lindh?

Det har gått sju år och 20 dagar sedan utrikesminister Anna Lindh knivhöggs till döds på varuhuset NK. Bara dagar återstod till folkomröstningen om Sverige skulle gå över till euro.

Under den långa tid som gått sedan dess är det ingen som ifrågasatt att Anna Lindh fick bästa tänkbara vård på ett av landets största och namnkunnigaste sjukhus.

Men i går kom det en nyhetsflash från nyhetsbyrån TT. Karolinska sjukhuset begär att Socialstyrelsen granskar hur de vårdade Lindh från att hon kom till sjukhuset under den sena eftermiddagen tills hon dog tidigt morgonen därpå.

Sjukhusets begäran kommer när TV4:s Kalla fakta i stort sett är klara med en granskning av sjukhusets agerande efter mordet. Programmet ska sändas om ett par veckor.

Det finns tre tänkbara förklaringar till att Karolinska sjukhuset vänder sig till Socialstyrelsen.

Den första är att sjuk-huset under de år som gått känt till att allt inte gick riktigt rätt till under den hemska natten då Sverige kollektivt vakade medan utrikesministern förgäves kämpade för sitt liv.

Men att man först nu, då Kalla fakta intresserat sig för frågan, kallar in utomstående experter.

Att det skulle vara så tillbakavisas av sjukhuset.

Den andra förklaringen skulle kunna vara att Karolinska ägnar sig åt skademinimering.

I stället för att svara på tv-bolagets frågor om hur Anna Lindh vårdades kan sjukhuset med rent samvete säga att de tyvärr inte kan uttala sig, eftersom frågan utreds av Socialstyrelsen. Alla frågor bör därmed hanteras av tjänstemännen där. Inte av sjukhuset.

Den tredje är sjukhusets egen förklaring.

Nämligen att risken för ryktesspridning är stor, särskilt med tanke på patientsekretessen förbjuder läkarna att uttala sig om enskilda patienter.

Den enda som har tillgång till alla fakta är Socialstyrelsen. Därför bör de, och ingen annan, göra undersökningen.

Men är ett planerat tv-program tillräckligt för att det offentliga Sverige ska börja granska den vård som utrikesministern fick för sju år sedan?

Karolinska sjukhuset tycker det. Socialstyrelsen är, än så länge, tveksam.

Men vad tycker medborgarna och Anna Lindhs anhöriga?

Följ ämnen i artikeln