Här är det djup i stället för yta

Jag är helt slut när jag skriver den här texten. Jag förväntade mig samma ytligheter som när politikerna bjuder upp till dans i Almedalen, men fick något helt annat. Det här var djup, inte yta, polotröjor och rödvin. Jag erkänner, jag underskattade bokmässan.

Det började redan på förmiddagen. Plötsligt satt Mona Sahlin i samma panel som Agendas Anna Hedenmo och tryckfrihetsexperten Nils Funcke. Funcke pratade om “fjärtjournalistik”, Anna Hedenmo var glad för att Aftonbladet skriver mycket om Agenda och Mona Sahlin berättade om sina mardrömmar. Vilken fråga panelen egentligen skulle svara på är det ingen som längre vet.
Sen gick det ännu fortare. Jan Guillou stod i ett hörn och svarade smart på smarta frågor. Camilla Läckberg var rejält efterfrågad nästan hela tiden, men mest publik drog nog Hollywoodfrun Maria Montazami. Hon sticker alltid ut.

Och hiphoparen Petter har släppt boken ”16 rader”. Ett tag var han överallt. Det var även Martin ­Schibbye och Johan Persson. De har en riktig story att berätta, så att ­säga.
En sak hade de alla gemensamt: Det som sas var genomtänkt. Vilket gör den utbredda jämförelsen mellan Bokmässan med Almedalen väldigt orättvis. Bokmässan rocks!

Det ryktades om att Björn Ranelid var i stan. Han är, om något, ”­underhållning”.

Mest frågetecken var det kring Hanne Kjöllers medverkan. #Kjöller­gate var det enda folk pratade om. Ofta passionerat. Hennes misslyckade boklansering har väckt liv i alla hennes haters. Det verkar som att 100-tals meningsmotståndare väntat på att Kjöller ska sänka garden, åka på en smäll och sen sparka när hon ­ligger. Var hennes vänner och ­kollegor håller hus – under vad som kan beskrivas som hennes stora stålbad – är oklart.
Nu står det klart att hon tänker dyka upp på Bokmässan och ta ­fajten. Kjöller kan bli en ny Juholt – eller så kan hon bli den gamle ­Kjöller igen.

Yngst, bland alla gamlingar, var det vid förlaget Galagos monter. Det är tydligt att vänster fortfarande lockar de unga. Eller så var det Utöya-överlevaren Ali Esbati som drog ­publiken.

Även Sverigedemokraterna var här. De stod en meter ifrån Miljöpartiet. Hela åtta poliser stod i närheten och Jimmie Åkesson kommer inte förrän på lördag. Förväntar mig minst 15 poliser då. Någon måste ju stoppa mobben med kultur­journalister och bibliotekarier.

I natt ska det supas har jag hört. ”Missa inte Park Avenue efter 01. Det är helt vidrigt”.

Återkommer med rapport.

Dagens konstaterande…

... stod Aftonbladets debattredaktör Anna Andersson för på Twitter: ”#bokmaessan aka när bylines möter verkligheten.”

Dagens bild…

Författaren och debattören Kawa Zolfgary har haft problem med sina ”katter” och får halsen sminkad innan han ska signera sin bok.

Följ ämnen i artikeln