Efter sex sprängdåd ska politisk handlingskraft visas

Justitieminister Gunnar Strömmer och Carl-Oscar Bohilin, minister för civilt försvar, kallade till pressträff.

Vad kan en pressad stackare till minister annat göra än att kalla till presskonferens i Rosenbad för att visa handlingskraft.

Och med sex sprängdåd på ett drygt dygn verkade civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin ha föresatt sig att slå nytt rekord i en egenartad politisk disciplin:

Att prata utan att ha någonting att säga.

Regeringen kommer att fatta beslut, fick pressen veta, om att tillsätta en utredning som ska se över lagen om explosiva varor.

Men då detta inte ens har klubbats gick det inte att berätta särskilt mycket mer än så.

Inga direktiv till utredaren kunde presenteras, när arbetet ska vara färdigt vet ingen än, inte ens vem uppdraget går till är klart.

Fastigheter har skadats, glassplitter yrt in i lägenheter, otrygghet har spridit sig i bostadsområden, Stockholm, Göteborg, Linköping, tre drabbade städer inom två dygn.

Statsminister Kristersson och utrikesminister Billström befinner sig i USA för att glänsa i internationella medier och skriva historia, Sverige släpps till slut in i Nato, här stod Bohlin och hade att hantera det gamla vanliga eländet med inhemsk gängkriminalitet.

Porten i huset fick skador när sprängladdningen detonerade i trapphuset utanför en dörr i Fagersjö.

Och till råga på allt fick han vänta i tio minuter på att få ordet, först skulle justitieminister Strömmer hålla låda om allt förträffligt regeringen har gjort och kommer att göra.

Sannolikt hade han alldeles rätt då han äntligen tog över, ministern för civilt försvar.

– Dagens lag är inte anpassad för samtiden. Den tillkom för att skydda mot olyckor.

Ja, Sverige har förändrats. Bland länder som inte befinner sig i krig är det i hela världen endast Mexiko som är hårdare drabbat av sprängdåd. En grotesk statistik.

Någonting måste göras och det som står politiken till buds är att stifta lag.

Men annat är viktigare. Som att polisen gör sitt jobb. Syr in brottslingar, utreder, lämnar underlag till lagföring.

De tre sprängningarna i Stockholm har alla lett till gripanden, i Linköping sitter en person anhållen.

Polisen lyckas numera betydligt bättre med såväl dessa brott som med skjutningar jämfört med för några år sedan. Nya arbetsmetoder har utvecklats och förfinats.

 
Men gängmedlemmarna är många och vapen stjäls och smugglas in och hemmagjorda bomber tillverkas enligt recept hämtade på nätet och placeras i termosar och åstadkommer förödelse.

Brottsbekämpningen måste helt enkelt bli ännu bättre. Lagar och verktyg har staten redan tillräckligt av.

Och där stod Bohlin och pratade om behovet av ”ändamålsenlig tillståndsprövning och tillsyn när det gäller brandfarliga och explosiva varor”.

Det nya utredningsuppdraget, det som det ännu inte är fattat beslut om, är särskilt prioriterat, fick vi veta, inte det gamla vanliga snabbspåret den här gången, detta är ännu viktigare.

”Regeringen har i dag aviserat att beslut kommer att fattas skyndsamt…”

Tillställningen var överstökad på dryga halvtimmen och på vägen ut gav en vänlig pressnisse mig för säkerhets skull budskapet sammanfattat på mindre än en A4.

”Målet med en översyn av lagstiftningen är att säkerställa ett robust system där inga sprängmedel ska hamna i de kriminellas händer”.
 

Ännu en av alla dessa orealistiska nollvisioner.