Mycket snack och lite verkstad

Ny rapport om samhällets svek mot våldsutsatta kvinnor

Det är bra att regeringen vill tvinga vårdpersonal att stödja våldsutsatta kvinnor och deras barn. Ännu bättre vore kraftfullt stöd till dem som tills vidare gör jobbet - kvinnojourerna.

Mycket snack och lite verkstad är det. År efter år talar politiker av alla färger om hur det allvarliga samhällsproblemet ska angripas. Det vi ser är broschyrer, kunskapsinventeringar, enkäter, föreskrifter.

Som inte blir lästa, avslöjas nu i ännu en nedslående rapport från Socialstyrelsen. Sämst på att se våldsutsatta kvinnor är vården. Särskilt lite intresserad är man av utsatta grupper.

Inte en själ läste tillexempel Sällan sedda om våld från 2011 om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Ingen. (Åtminstone inte de 92 vårdenheter som tillfrågades.)

Trots att vårdinrättningar så ofta stöter på våldsutsatta kvinnor, var tredje uppger att det sker varje dag eller varje vecka.

Kunskapen ökar inte. Samma brister finns kvar tre år efter förra tillsynen. Några uppger att problemet inte angår vården.

Broschyrerna samlar damm någonstans. För att de är för lite tilltalande? För att man inte har tid?

Jag saknar en Master Plan. Det är kommunerna som enligt lag ska hjälpa våldsutsatta kvinnor och deras barn men tar inte ansvar - än.

Jag tror på tryck uppifrån, på chefer som pekar med hela handen, kräver att alla måste lära sig mer.

Jag tror på att kavla upp ärmarna och tänka praktiskt.

Mycket lite tror jag på skrivbordstänkta förslag som Carin Götblads att varje våldsutsatt kvinna erbjuds en personlig "lots" som hjälper till med de många samhällskontakterna.

Hallå, dessa finns redan. Kvinnojourerna gör redan detta.

Där finns dessutom den människa som kan barnvakta när jag snabbt måste till polisstation. Som visar mig hur en bankomat fungerar. De mest utsatta kvinnorna har inte vuxit upp i Sverige.

Ingen socialtjänst kan axla det ansvaret i vardagen.

Men fortfarande hankar sig kvinnojourer fram på tillfälliga pengar de söker år för år. Jag läser gärna en rapport om det och med konsekvensanalys.

Följ ämnen i artikeln