Därför mumlar Kinberg Batra

Anna Kinberg Batras dimmiga besked om hur Moderaterna tänker hantera statsbudgeten kan ha två orsaker.

Antingen är hon rädd.

Eller också vill hon ha inflytande.

I den 45 minuter långa duellen i Sveriges radio mellan statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) var det ett helt nytt stämningsläge jämfört med bara för en vecka sedan.

När decemberöverenskommelsen, DÖ, kastades i soptunnan dök samförståndsandan upp som kaninen ur en trollkarlshatt.

Först ut med att manifestera den var Stefan Löfven. Men SVT:s partiledardebatt igår visade att i stort sett alla nu är inne på uppgörelser, förhandlingar och blocköverskrivande överenskommelser. Ibland går det blixtsnabbt i politiken.

Det ska bli intressant att se om det goda ”nu kavlar vi upp ärmarna”- humöret står sig till på fredag. Då sätts den nya samförståndsandan på prov för första gången.

Regeringen, representerad av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S), träffar Alliansen och Vänsterpartiet för att prata om potentiella lösningar på flyktingkrisen.

Åter till Anna Kinberg Batra. Både i SVT-debatten och radioduellen vägrade M-ledaren att svara på frågan om Moderaterna tänker släppa igenom regeringens budget i riksdagen.

– Det där finns utrymme för förändringar, sade hon och påpekade, precis som i söndags, att riksdagen kan ändra i budgetförslaget. Själv tänkte hon dock rösta för Moderaternas budgetmotion.

Bristen på klara besked kan bero på att M-ledaren är rädd. Det fanns en högljudd kritik mot DÖ i Moderaterna och Kinberg Batra drog sannolikt en djup suck av lättnad när den föll på KD-tinget i fredags. Hon slapp därmed gå sitt livs match på Moderaternas partistämma som inleds på torsdag.

Men en av de häftigaste DÖ-kritikerna, riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M), har inte lagt ner stridsyxan. Han vill inte ha något samförstånd överhuvud taget utan föreslår en gemensam reservation till budgeten med siffror från Alliansen. Den skulle riksdagen i så fall behöva ta ställning till.

Är Bengtsson uttolkare av en allmän M-opinion? Det skulle i så fall förklara Kinberg Batras mumlande.

En annan förklaring kommer från Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han tror det dimhöljda beskedet kan vara en fingervisning till Stefan Löfven är om att Moderaterna är beredda att göra upp i riksdagens utskott och att det där givetvis både måste finnas ett givande och ett tagande.

I så fall skulle mumlet bero på att Kinberg Batra vill ha inflytande, inte att hon är rädd. Vilket som är rätt återstår att se.

I grunden står Regeringen och Moderaterna ganska nära varandra i flyktingfrågan. Det måste bli ordning och reda och det måste gå snabbare.

Men på två centrala punkter är skillnaderna stora. Anna Kinberg Batra vill att Sverige inför temporära uppehållstillstånd, precis som Tyskland. Det vill inte Löfven. Hon vill ha gränskontroller där människor registreras. Det vill inte han.

På onsdag är det dags för nästa batalj. Då möts partiledarna för andra gången på fyra dagar. Denna gång i riksdagen.