Enklast för alla vore att Buttiglione själv kliver av

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om den nya EU-kommissionens fälls av parlamentet i dag blir det kaos.

Det skulle nämligen inte kunna hända.

EU-parlamentet har getts möjlighet att fälla EU-kommissionen. Men det finns inga regler för vad man ska göra om de 732 ledamöterna använder sig av den makt de fått och röstar nej.

Alltså är det ingen som vet vad som inträffar om parlamentet vid lunchtid i dag röstar bort den nya EU-kommission som skulle sitta till 2009.

Får nog sitta kvar

Enligt regeringskansliet, som ägnade stora delar av gårdagen att detaljstudera EU-fördragen, får troligen den gamla kommissionen tills vidare sitta kvar. Margot Wallström blir inte av med jobbet, i alla fall inte omedelbart.

En nyckelroll spelar Italiens envise regeringschef Silvio Berlusconi. Det är han som nominerat sin EU-minister Rocco Buttiglione till EU-kommissionen. Och han har inga planer på att ändra sig. Buttiglione ska sitta i EU-kommissionen och han ska ha exakt den post som han blivit tilldelad - tycker Berlusconi.

Om han står fast vid den linjen, och inget tyder på motsatsen, kastas EU in i en kris utan motsvarighet. Det här har aldrig hänt förut, det ska inte ens kunna hända.

Stockkonservativ men snäll

Redan på fredag kan regeringscheferna och utrikesministrarna, bland dem Göran Persson och Laila Freivalds, diskutera hur krisen ska lösas. Då träffas de i Rom för att högtidligt skriva under förslaget till ny grundlag för EU. Men ceremonin riskerar alltså att bli ett krismöte.

Det enklaste, för alla, vore att den kritiserade Rocco Buttiglione helt enkelt kliver åt sidan. Enligt personer som känner honom är han visserligen stockkonservativ men också mycket snäll.

I så fall tvingas Silvio Berlusconi vaska fram en ny kandidat till posten som vice ordförande och ansvarig för juridiska frågor i EU-kommissionen. Ett bittert, men hanterligt nederlag.

Visade klorna - och vann

När den nya kommissionen i så fall skulle kunna tillträda är skrivet i stjärnorna. Det beror på hur snabbt Silvio Berlusconi kan, och vill, presentera sin nya kandidat till kommissionsjobbet.

Parlamentet har tidigare visat klorna - och vunnit. 1999 hotade man med en misstroendeomröstning mot den dåvarande kommissionen. Inför hotet, och ett väntat nederlag, avgick den korruptionsanklagade kommissionen sent en natt i mars.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln