Han är en man helt utan kvinnor

Vad som sticker ut mest i mina ögon, säger forskaren Tore Bjørgo, är det Breivik skriver om sin mamma och syster. Det stämmer inte med andra högerextrema terrorister.
Bjørgo är socialantropolog som forskar i ämnet, pratar smattrande självsäkert och kallar Breivik en "över genomsnittet kompetent terrorist", i de flesta avseenden typisk.
Ja, förutom det hemska han skriver om mamma.
Efteråt springer jag ifatt forskaren för att fråga hur jag ska förstå. Är det Breiviks kvinnosyn som avviker?
Bjørgo stirrar på mig, ser lite orolig ut.
- Nja alltså, svarar han, kvinnosyn vet jag inte. Men att han skriver om sin mammas och systers sexualitet. Det tycks mig extremt.
Rättegången har gått in i ett nytt skede och handlar nu om att ringa in vilken sorts terrorist Breivik är, enkelt uttryckt om han är sjuk eller frisk.
I denna skuggvärld finns inga kvinnor. Här talar män om män.

En efter en intygar dessa män, experterna, att Breivik representerar en lite rörig men fascistisk ideologi med klassiska ideer om det oundvikliga inbördeskriget som ska rena nationen.
Jag anar att Breivik uppskattar dagen. Äntligen handlar det om hans gärning. Att han är "över genomsnittet kompetent", till och med.
Ofta fastnar jag med blicken på hans skäggväxt som löper längs käkben och haka. Den så kallade skepparkransen var populärt bland sjömän och fiskare på 1800-talet.
Varför skepparkrans åt 2012? Som att han klistrat på en föreställning om manlighet, en arketypisk nationalromantisk manlighet.
Att han är upptagen av sitt utseende är ingenting jag gissar.

Till rättspsykiatrikerna sa Breivik att han på en skala ett till tio ger sig själv en sexa utseendemässigt. Han lade ut en bild på sig själv för bedömning på Internet och fick betyget 4.9. Han drog slutsatsen att han inte kan anses vacker.
I dag fick vi även veta att Brevik så fort han klev in i förhörsrummet den 23 juli frågade om media kommer att se honom i det här tillståndet. Hans kläder var beslagtagna och han var missnöjd med de fula skorna han fått.
Han såg sig i spegeln och rättade till håret, minns polisen som förhörde honom.
Nu talar han om sig själv som del av en manlig elit. För sin intelligens har han valts ut att kriga för det renade fosterlandet!

En man som inte gör inte lumpen, jobbar sex år som telefonsäljare och sedan isolerar sig hos sin mamma i pojkrummet där han spelar datorspel.
En man helt utan kvinnor. En gång någons lille pojke.
Han skriver hatiskt i manifestet om vilka könssjukdomar hans mamma och syster haft. Vad står det för?
Även det hör till pusslet kring Breivik. Förhören med rättspsykiatrikerna är planerade till sista veckan.

Följ ämnen i artikeln