USA jublar stilla och Putin gnisslar tänder av ilska

USA ser ut att bli den store vinnaren på president Vladimir Putins gigantiska felkalkyl.

När Finland och Sverige snart blir medlemmar av Nato är det en amerikansk dröm som går i uppfyllelse medan utvecklingen går i rakt motsatt riktning mot Putins krav när Ryssland inledde kriget mot Ukraina.

Medan USA stilla jublar måste Putin gnissla tänder av ilska.

Följ ämnen
Ukraina

USA har länge försökt locka in Sverige och Finland i Nato. När de två länderna varit motvilliga att bli fullvärdiga medlemmar har USA och övriga Nato-länder istället erbjudit en gräddfil.

Jag bevakade på plats Nato-toppmötet i Wales 2014 när Sverige och Finland efter Rysslands illegala annektering av Krim fick vad som kallades guldkort. Det innebar så gott som alla fördelar med ett fullt medlemskap förutom säkerhetsgarantin. Men också att man slapp skyldigheten att ställa upp i fall något annat Nato-land blev attackerat.

Främsta skälet till Natos önskan att ha få med Sverige och Finland är att det då blir mycket lättare för militäralliansen att försvara Östersjön och de baltiska staterna i händelse av ett ryskt angrepp. Avskräckningseffekten blir ännu större.

Nu har Putin med sin aggression drivit fram ett läge där Finland och Sverige är så rädda för vad Ryssland kan tänkas ta sig till härnäst att man med rekordfart är på väg in i Nato.

Finlands statsminister Sanna Marin säger att man inte ska låta rädsla styra beslutet att ansöka eller inte. Men i praktiken är det just rädslan som styr både Finland och Sverige. Tidigare var man rädd för att en Nato-ansökan skulle kunna leda till militär hämnd från Ryssland. Därför avstod man. Nu är man mer rädd för en rysk attack om man inte ansöker om medlemskap.

Omsvängningen har gått i en hastighet som får bilarna i ett formel 1-lopp att se ut som de kör i slowmotion.

Joe Biden i Ovala rummet.

Tvärsäker

När utrikesminister Ann Linde läste upp utrikesdeklarationen i riksdagen en vecka före krigsutbrottet lät hon tvärsäker.

– Regeringen avser inte att ansöka om Nato-medlemskap.

Drygt två månader och ett krigsutbrott senare känns det mest som en ren formalitet. Både Sverige och Finland kommer att ansöka om medlemskap inom några veckor och allting tyder på att en sådan ansökan kommer att bifallas av Nato-kollektivet.

När Ryssland före krigsutbrottet lade fram sin kravlista till Nato var en av de viktigaste punkterna att varken Finland eller Sverige fick bli medlemmar. Om Putin fortsatt på det diplomatiska spåret istället för att starta ett krig mitt i Europa hade den utvecklingen sannolikt inte inträffat. Både Sverige och Finland hade hållit fast vid sin alliansfria linje.

I stället måste Putin nu konstatera att hans höga spel misslyckats. Istället för att flytta Nato längre bort från Rysslands gräns kommer Ryssland att få en ny 135 mil lång gräns direkt mot Nato.

Det är ett gigantiskt bakslag för Putin och en stor strategisk seger för Nato och USA. Nu blir det ännu svårare och mer kostsamt för Ryssland att attackera ett Nato-land. Framförallt de baltiska staterna kan känna sig tryggare.

Hur Putin tänker är omöjligt att veta. Men det är ändå svårt att begripa hur han kunde tro att ett krig mot Ukraina skulle resultera i att Sverige och Finland blev mindre benägna att gå med i Nato.

Underpresterat

Om det inte var så att kraven på Nato att inte utvidga sig bara var ett svepskäl för att försöka ta kontrollen över Ukraina och att öka den ryska befolkningens känsla av hot från omvärlden.

Än så länge har Putin misslyckats grovt även på den fronten. Han tvingades ge upp försöken att inta Kiev och störta president Zelenskyj och nu har de ryska trupperna kört fast i östra Ukraina. De avancerar visserligen några kilometer per dag men möter hårt ukrainskt motstånd från en armé som får alltfler tunga och moderna vapen från Nato.

Tidigare närmast pacifistiska Tyskland har klivit fram som en ny militär stormakt inom Nato genom att kraftigt öka sin militärbudget.

Målet med kriget i Ukraina var att göra Ryssland stort igen. Istället ser vi en försvagad stormakt där den ryska armén underpresterat på punkt efter punkt. Snarare växer bilden fram av ett stärkt och återuppväckt Nato.

Kriget är långtifrån över men i nuläget är en rysk seger i Ukraina inte mer än en avlägsen hägring för Kreml. Putin har hittills förlorat på så gott som alla fronter.

Vladimir Putin på sitt kontor i Kreml. Arkivbild

Hur tänker Putin?

Finlands och Sveriges framtida Nato-medlemskap är ingen liten sak. Det stärker Natos närvaro i norra Europa och krymper Ryssland buffertzon mot Nato. Ryssland kommer att känna sig än mer inringat.

Har Sverige och Finland väl gått med är det föga troligt att de kommer att lämna Nato även om Putin försvinner som ledare och det säkerhetspolitiska läget i Ryssland och Europa förändras till det bättre.

Även om det finns en utträdesklausul i Nato-fördraget så är det än så länge inget Nato-land som ansökt om utträde sedan alliansen bildades 1949. Ett utvidgat Nato är något Ryssland tvingas leva med för överskådlig framtid. Tack vare Putin.

Undrar vad den ryske presidenten tänker där han sitter framför sina sladdtelefoner i Kreml och planerar hur han ska fira segerdagen.