Ge årorna till Magdalena Andersson

Uppdaterad 2022-05-12 | Publicerad 2022-05-11

Det tog 100 år för Sverige att få sin första kvinnliga statsminister, men det är fortfarande männen som ror ekan på Harpsund.

När Magdalena Andersson och Boris Johnson rodde ut under dagens besök, var det han som tog årorna.

Magdalena Andersson och Boris Johnson möttes i dag på Harpsund och skrev under ett avtal där de båda länderna lovade att skydda varandra bland annat militärt, om en sådan situation skulle uppstå.

Som det ofta är när det kommer utländska gäster till Harpsund följer gäster med ut på en tur med husets roddbåt på den närliggande sjön.

Fredrik Reinfeldt rodde ut med Angela Merkel, David Cameron och Mark Rutte i båten. Göran Persson rodde ut Kofi Annan. Boris Johnson rodde ut med Magdalena Andersson.

Visst är det bra att vara trevlig och tillmötesgående mot sina gäster, men bilden att Sveriges första kvinnliga statsminister inte är den som håller i årorna är trist. Oavsett om det skulle handla om artighet.

Det kan tyckas vara en bagatell, men symboliken är inte oviktig.

Statsministern styr mot Nato

Boris Johnson är på Harpsund för att Sverige befinner sig i ett kritiskt läge. Framför oss den här veckan ligger ett av de största säkerhetspolitiska besluten som skett i Sverige i modern tid – beslutet om Sverige ska gå med i Nato eller inte.

Just nu håller Magdalena Andersson den processen i sin hand. Det är hennes parti som behöver ta det slutgiltiga steget och det är hennes regering som kan komma att lämna in Sveriges ansökan om ett Nato-medlemskap.

Boris Johnson och Magdalena Andersson under en båttur.

Med all sannolikhet kommer Sverige att ansöka om att gå med i Nato, och vad kommer att betyda säkerhetspolitiskt är det ingen som vet.

Männen och ekan

Med det avtal som Johnson och Andersson skrev under idag hoppas den svenska regeringen göra situationen lite mindre osäker och samtidigt få visa upp sig tillsammans med sina vänner.

Till exempel genom en gemensam roddtur. Boris Johnson skämtade efteråt om att Sverige och Storbritannien sitter i samma båt.

De sitter kanske i samma båt med det är Boris Johnson som håller i årorna.

Sverige behövde vänta i 100 år för att få sin första kvinnliga statsminister. Kanske kallar sig den här regeringen inte längre för en feministisk regering, men det måste väl ändå vara dags för kvinnorna att även ta över rodret på Harpsundsekan, inte bara på landet.