Jimmie Åkesson upphöjer den tomma skallens politik till dygd

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Tänk om en tidigare medlem i terrorrörelsen IS var med och grundade det som blev Sveriges tredje största parti. Vi kan anta att det vore angeläget för nuvarande partiledningen att reda ut historien av alla möjliga skäl:

För att tvätta partiet rent och visa att man numera är demokratisk och anständig.

För att klargöra för varför en terroristanhängare kunde vara med och bilda partiet.

För att visa hederlighet i största allmänhet: detta är vår historia, vi är något helt annat i dag.

 

Sverigedemokraternas historia är värre än om de hade en IS-terrorist bland grundarna. Gustaf Ekström var med och bildade partiet. Han var före detta medlem i världshistoriens värsta terrororganisation, nazistiska SS. Ekström anslöt sig som frivillig till SS, svor Adolf Hitler personlig trohet och arbetade åt den regim som var ett oändligt mycket större hot mot Sverige än vad IS någonsin har varit.

Man kan anta att ett parti som ständigt påstår sig värna Sverige vill reda ut varför en av dess grundare hade arbetat åt vår nations nazistiska fiender. Särskilt som en annan före detta nazist, Anders Klarström, var ordförande när Jimmie Åkesson blev medlem.

Men Åkesson vet ingenting.

Han vet aldrig något.

När han intervjuades av Anders Holmberg i SVT visste Åkesson inget om de före detta nazister som var med och bildade partiet:

”Jag var inte där.”

Om Jimmie Åkesson måste vara på plats för att veta något inskränker sig hans kunskap till gatorna i Sölvesborg och korridorerna i riksdagen. Ändå uttalar han sig vitt och brett om muslimer och våldtäkter och allt mellan himmel och jord.

Det enda han inte vet något om är sitt eget parti.

 

I måndagens DN fick Åkesson frågor om sin företrädare som partiledare, Mikael Jansson. Denne lämnade SD 2018 för att gå med i Alternativ för Sverige.

Jansson representerade under åtta år SD i försvarsutskottet. Omedelbart efter att han lämnat SD for han till Moskva och en konferens i Kreml. (Han höll ett tal där han tackade Putin och beklagade Sveriges ”aggressiva” politik mot Ryssland.) Sedan besökte Jansson en annan mordisk regim, Assad i Syrien.

Vad tänker Åkesson om detta?

– Ingenting. Jag har faktiskt inte ens noterat det förrän du berättade det för mig nu, säger Åkesson till DN.

Jimmie Åkesson föredrar att inte veta och inte tänka. Han gör okunskapen och den tomma skallens politik till en dygd, kanske rentav patriotisk plikt.

SD:s tungviktare och för en tid talman i riksdagen Björn Söder fångas på hjärtlig bild med den tyske högerextremisten Franz Schönhuber. Åkesson:

”Jag vet väldigt lite om det.”

Expressen avslöjar att före detta medlemmar i Nationalsocialistisk front kandiderar för SD. Åkesson:

”Jag är inte insatt i detalj… jag är inte närmare insatt i de här enskilda fallen”.

Tre SD-medlemmar i Borlänge utesluts ur partiet. En av dem ledde en aktion mot ett islamiskt center. Åkesson:

”Det är inget jag känner till att det skulle ha med saken att göra…”

En ersättare i kommunfullmäktige i Västerås uttrycker sig rasistiskt i sociala medier och tvingas avgå. Åkesson:

”Det är inget jag känner till alls”.

 

Så låter det alltid från Jimmie Åkesson. Annie Lööf påpekade i riksdagen att SD på sin hemsida skriver att ”Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna” – alltså att vi i praktiken ska godkänna Putins krav på intressesfärer i Europa. Åkesson svarade:

”…påhittade halmgubbar som Annie Lööf står här och målar upp.”

Sedan ändrade SD snabbt skrivelsen men då hade tidningarna redan hunnit skärmdumpa den ursprungliga formuleringen.

Det är ingen nyhet att populister fladdrar omkring och ändrar åsikt efter hur de tror att vinden blåser.

Däremot är det ett nytt fenomen att en partiledare upphöjer sin officiellt tomma skalle till rättesnöre.

Rent sensationellt är det att personer som gappar om att de älskar sitt land är de första att ty sig till nationens fiender. En mer tänkande partiledare skulle nog fundera över varför självutnämnda patrioter är så förtjusta i aggressiva mördarregimer som hotar Sverige.