Folkräkningen – en tunn 500 miljonersseger för SD

Den stora folkräkningen som Tidöpartierna utlovat lovar allt mindre.

Inte ens Jimmie Åkesson tycker längre att det är vettigt att gå runt och knacka på hos folk.

För de som är felaktigt folkbokförda eller uppehåller sig utan rätt i Sverige innebär dagens besked inte någon större skillnad.

En ny folkräkning ska genomföras i Sverige.

Folkbokföring har en lång tradition i Sverige. Redan i slutet av 1600-talet lades grunden för den folkbokföring som vi har idag. Då var det kyrkan som höll koll och förde bok, i dag är det Skatteverket.

I valrörelsen drev framförallt Sverigedemokraterna frågan om en ny folkräkning i Sverige. För partiet är frågan nära kopplad till ambitionen att hålla en hårdare linje i migrationsfrågan och det skuggsamhället där personer som inte har rätt att vistas i Sverige lever.

Förslaget tog sig hela vägen in i Tidöavtalet och regeringen har lovat att avsätta 500 miljoner under mandatperioden för att få bättre koll på vilka som finns i landet.

Idag höll finansminister Elisabeth Svantesson presskonferens tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han sa inte mycket under presskonferensen, men det är han som är vinnaren här.

Sågas av experter

Exakt hur en folkräkning ska gå till har debatterats. Det är nämligen inte alls alla som tycker att det är en bra idé med en ny folkräkning – Skatteverket till exempel, som ska utföra uppdraget.

Skatteverket uppskattar att det är runt 200 000 personer som inte bor på sina folkbokförda adresser. Det betyder att de allra flesta i Sverige bor där de förväntas bo. Inte ens om man knackade på alla Sveriges dörrar – vilket skulle vara en fruktansvärt dyr historia – kan man förvänta sig att nå dem som faktiskt försöker undvika myndigheterna, sa experterna.

Skatteverket får nu i uppdrag att ta fram och föreslå metoder för hur en folkräkning kan gå till. Skatteverket vet hur man gör, de gör nämligen redan den här sortens kontroller. Elisabeth Svantesson var själv med på en sådan kontroll alldeles nyligen, sa hon på den pressträff där förslaget presenterades.

Finansminister Elisabeth Svantesson och Jimmie Åkesson (SD)

Ingen skatteskrivning

Under valrörelsen var SD stenhårda i den här frågan. Partiet föreslog bland annat gryningsräder för att fånga och utvisa personer som inte har rätt att vistas i Sverige. Men det är långt till nästa val, även för Jimmie Åkesson och i dag låter det annorlunda:

”Det är inte ett vettigt sätt att använda skattebetalarnas pengar att gå runt och knacka på varenda dörr i landet” sa Åkesson istället.

Det ser inte ut att bli någon folkräkning av bibliska mått den här gången. För de som är felaktigt folkbokförda eller uppehåller sig utan rätt i Sverige kommer det inte heller att bli någon större skillnad – de personerna har redan Skatteverket i hasorna. Däremot är det en politisk seger för SD som kostar regeringen 500 miljoner.

Att det finns felaktigheter i folkbokföringen råder det inget tvivel om, titta bara på alla riksdagsledamöter som under åren avslöjats med att vara felaktigt folkbokförda och på så sätt kunnat plocka ut felaktiga ersättningar.