Den rödgröna utmaningen: Samarbetet

Läs Lena Mellins krönika

Den stora fråga som de rödgröna nu måste svara på är om samarbetet ska fortsätta.

Eller avvecklas.

Samtliga partier, både i alliansen och de rödgröna, är överens om att göra i stort sett ingenting de närmaste dagarna. Först ska valresultatet bli klart, vilket det blir senast torsdag.

Sedan ska det ”sjunka in”. Det förefaller betyda en ledig helg för de kampanjtrötta partiledningarna. Under tiden ska de fundera.

De rödgrönas stora utmaning blir att besvara frågan om samarbetet ska fortsätta. Eller skrotas.

Miljöpartiet gjorde sitt hittills bästa valresultat, även om de inte blev lika stora som de såg ut att bli i våras. Samtidigt backade både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

S gjorde sitt sämsta val sedan 1914. Vänsterpartiet har tappat stöd i bägge valen med Lars Ohly som partiledare.

Det är inte säkert att samarbetet klarar av ett så dåligt facit. Exempelvis pekade i går LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ut det som en viktig orsak till S-förlusten. Samarbetet var för färskt, väljarna hade inte fattat hur bra det var.

För statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är det högintressant att slå in en kil i den rödgröna alliansen. Han har i flera veckor slängt ut inviter till Miljöpartiet. Om alliansen blev störst och Sverigedemokraterna vågmästare ville han diskutera ett samarbete med dem.

Men det stängde Miljöpartiet dörren för i går. Språkröret Maria Wetterstrand räknade upp en hel katalog av borgerliga beslut och förslag som MP aldrig kan ställa upp bakom.

I stället föreslår de gröna att Reinfeldt bjuder in samtliga rödgröna partier till diskussion.

Det kan vara ett sätt att skaffa sig rådrum. Eller bara en välförtjänt ledig helg?

MP har aldrig varit främmande för att göra upp med de borgerliga. Redan efter valet 2002 förde Miljöpartiet samtal med dem om ett samarbete, men diskussionerna sprack.

Under den senaste mandatperioden gjorde Wetterstrand och Eriksson upp med Reinfeldt om arbetskraftsinvandring.

Alla rödgröna partier har sagt att samarbetet ska utvärderas efter valet. Där avgörs om den rödgröna alliansen består, läggs i malpåse eller avvecklas för all framtid.

Men till dess gäller de tre musketörernas valspråk. En för alla, alla för en.

Följ ämnen i artikeln