Varför ska våra barn låsa oss i könsroller?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man får många mejl och brev som krönikör. Man får en hel del

roliga, lika många

hatiska och sedan får man några märkliga också, som man liksom inte vet vad man ska placera i för fack.

När jag skriver om amning får jag som allra mest respons, från både kvinnor och män. Livshistorier från hela landet fullkomligt bombarderar min mejlbox, från nyblivna osäkra mammor som inte fixat amningen och som gråter över den obarmhärtiga pressen från BVC, Livsmedelsverket eller mamma-barn-tidningarna, som har självförtroendet nere i skorna av möten med samhällets alla förståsigpåare när det gäller barn.

Jag får mejl från mammor som ammar och tycker att alla lägger sig i hur länge de ska göra det. Jag får mejl från kvinnor, främst kvinnor, som anser att jag är en sjukt dålig mamma som utsätter mitt barn för mjölkersättning och de undrar: "Varför vill du devalvera hela modersrollen?" Vad svarar man?

Man svarar inget speciellt för de har naturligtvis redan bestämt sig " Jag har också bestämt mig, för att fortsätta skriva om amning och jag skriver åt helvete med alla amningsråd, amma hur länge du vill eller amma inte alls. Må bra så mår din unge bra.

Skit i de hurtiga mamma-barn-tidningarna, vifta bort Livsmedelsverket som en fluga på sommartårtan. Kör på.

När man får barn svischar man tyvärr lätt tillbaka till vad som känns som högstadiet, det är återigen ett litet brudgäng som bestämmer över alla och

talar om hur livet är - jag säger skit i det brudgänget också. Var mamma på ditt eget sätt.

Skit i om du blir kallad bitter eller misslyckad för att du inte ammar eller för gammalmodig för att du ammar länge, den som sa"t va"t. Det är fan så enkelt.

Och så svårt naturligtvis. Det är som att säga till en 14-årig brud, älska din kropp och skit i Britney Spears-idealen. Det funkar inte när man är 14 och går halvdant resten av livet. Men försök. Det är vad jag säger.

Varför ska vi låsa fast oss i könsrollerna så fort det kommer in barn i bilden, när vi kämpar så hårt på alla andra områden för att få vara allt det vi kan vara?

Och vad är så fel med att kräva att nyblivna föräldrar som har problem med amningen ska få veta att det finns alternativ? Varför ska alla "tvingas" kämpa vidare om livet blir fullkomligt kaos? Det dör inga barn i Sverige på grund av att mammor inte ammar, barn dör om de inte får mat alls! Och de flesta mammor i Sverige ammar så vad är det stora problemet som förfärar så?

Men allt det där kan man svara och komma undan med. Det är när man nämner jämställdheten i förhållandet och att det kan bli en dålig ursäkt för både mammor och pappor om pappor inte kommer in i matchen på grund av amningen som det blir farligt. Då blir man mammahataren på riktigt. Men då är jag väl det. Om det känns enklare för högstadiebrudarna och deras pojkvänner.

Men vad svarar man på mejl och brev som faller in i kategori tre som jag nämner i början.

Exempel: Jag fick ett prydligt brev från en kvinna på informationsavdelningen på Tetra Pak, gällande en krönika där jag skrev att mjölkersättning finns i tetrapak. I krönikan "används vårt varumärke på ett felaktigt sätt " Tillgången i varumärket måste vårdas och en del i arbetet går ut på att försöka se till att Tetra Paks varumärke används på rätt sätt " Om det inte används på rätt sätt kan det på sikt innebära att de till slut blir allmänna benämningar på en viss typ av produkter och det kan i sin tur innebära att företagets exklusiva rätt till varumärkena går förlorat. Detta har till exempel skett med termos, vespa och dynamit."

Ni kanske tror att brevet är ett skämt men kvinnan finns (jag har kollat) och hon har signerat brevet mycket prydligt. Enligt Tetra Pak-kvinnan finns det ingen förpackningstyp som heter tetrapak i sig utan Tetra Classic och Top och Brick med mera. Hon avslutar med ett "hjälp oss att vårda våra varumärken".

Frågan är bara vad som händer nu: blir jag kvinnan som inte bara hatar mammor utan även Tetra Pak med hela Sverige? Fast vad problemet med dynamit och termos är, det fattar jag fortfarande inte.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln