Regeringen måste lägga på ett kol

Ylva Johansson och Åsa Regnér.

Om regeringen ska lyckas bemästra flyktingkrisen måste de agera annorlunda.

Då duger det inte att berätta att man gjort det man sagt att man ska göra.

Och tillsätta en utredning som ska vara klar om två år.

Lagom till lunch hade statsråden Ylva Johansson (S) och Åsa Regnér (S) kallat till presskonferens för att berätta om de senaste regeringsbesluten till följd av flyktingkrisen.

Det var vänligt av dem eftersom det alltid känns bra att vara uppdaterad.

Besked ett var att regeringen nu gjort det den sagt att den ska göra. Gott så. Men det kanske man inte behövde kalla till presskonferens för att berätta.

Det regeringen nu gjort, som de tidigare sagt att de ska göra, är följande.

1. Krispengar ska sökas ur en EU-fond för asyl-, migration- och integration. Pengarna ska Migrationsverket bland annat användas till att finansiera boende för de nyanlända. Det är oklart hur mycket pengar det kan handla om.

2. Sverige begär att få bli en del av EU:s interna kvotering av migranter. 160 000 personer som anlänt främst till Italien och Grekland ska enligt tidigare fattade beslut portioneras ut bland övriga länder. Nu begär Sverige att få bli en del av systemet.

Hur framgångsrik omfördelningen av flyktingar kommer att bli återstår att se. Häromdagen hade bara 116 personer skickats vidare till andra länder.

3. Ensamkommande flyktingbarn ska kunna bo på billigare boenden än HVB- eller familjehem.

Som sagt det är bra att regeringen gör det den sagt att den ska göra.

Dagens regeringsnyhet på flyktingfronten är annars en utredning som ska lägga ett helhetsperspektiv på mottagning och boende för alla nyanlända, inklusive ensamkommande flyktingbarn. Förre V-riksdagsledamoten och nuvarande landshövding i Västra Götaland, Lars Bäckström, ska hålla i den och utredningen ska vara klar om exakt två år, 31 oktober 2017.

Inget fel på det heller. Men det kommer ju inte att lösa den akuta krisen.

– Vi behöver hjälp, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Ja, det verkar så.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige