I jämförelse är Rawa Majids verksamhet nothing

Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Det låg en bok i brevlådan som jag motvilligt öppnade eftersom den handlar om ”den systemhotande brottsligheten”. 

Jag är skittrött på allt som rör brott och straff. 

Men boken är skriven av en journalist som jag känner något lite, Johannes Wahlström, som här har slagit sig ihop med Jan Persson, före detta polis och mångårig säkerhetsexpert, bland annat inom Säpo. Så av ren hövlighet började jag läsa. Dessutom har boken en alltför utmanande titel för att ligga orörd: ”Klanerna” (Mondial). 

Den inleds med en chocköppning: ”Enligt en rapport från Europeiska kommissionen omsätter den kriminella verksamheten i Sverige årligen 10 procent av landets BNP, vilket motsvarar ungefär 50 procent av Sveriges samlade statsbudget.”

De undersöker den brottslighet som drivs som effektiva företag, med närvaro på alla nivåer: barnsoldater på gatorna, bankanställda, mäklare och byggherrar i fastighetsbranschen, vapenhandlare, migrantsmugglare, papperslösa som är beredda till vad som helst, knarklangare, myndighetsutövare, fritidsledare, vitryssar som för 200 spänn kan skapa virus och falska hemsidor. 

Och så vidare.

 

Brottsligheten kräver också politiker som krattat manegen för avregleringar och för företag att etablera sig i länder som drabbats av ockupationer eller inre oroligheter. Framför allt kräver kriminaliteten politiker som inte förmår att bygga starka samhällen. 

Allt hänger ihop och i en omfattning som är svindlande. 

Det är fruktansvärd läsning. Särskilt hur personer med helt vanliga yrken missbrukar både arbetsgivarnas och medborgarnas förtroende. Mycket av brottsligheten handlar om knark, men det är bara botten av alltihop. Penningtvätt och olika former av bedrägerier, särskilt inom välfärdssektorn, är minst lika lukrativt.

Författarna väljer det kontroversiella begreppet klan för att beskriva den brottslighet som utförs av ”familjebaserade nätverk”. I klartext: stora hierarkiska släkter. Alla familjemedlemmar är inte kriminella, men många hjälper varandra inom respektive samhällspositioner och yrkesfält. 

Jag hade nästan läst klart när jag hörde Gunnar Strömmers sävliga stämma i radion. Lika matt som jag blir av svensk brottslighet, lika trött är jag på dem som tror att repression mot svarthåriga barn ska lösa alla problem. Men nu lystrade jag till. Justitieministern har i veckan träffat företrädare för myndighets-Sverige i samtal om just det som boken handlar om. De skulle ta krafttag och allt vad han sa. 

Lycka till med det. 

Strömmer fejdade ut medan ”Kurdiska räven” började trenda på TikTok. I skydd av den turkiska staten jiddrar han sina hot: Strängnäs är mitt, rör inte Vivalla tralala, jag ska knulla er från topp till tå, jag ska göra fyrverkeri och jag njuter av det. 

Tönt. Amatör. I jämförelse med annat är Rawa Majids verksamhet nothing. 

Följ ämnen i artikeln