Förvirringen är kärnan av Sabunis dåliga flyt

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Jag kan inte sluta tänka på Nyamko Sabuni. Det känns som hon har så jävla dåligt flyt.

Hennes medieframträdande blir inte bra, många i hennes eget parti verkar vilja bli av med henne och någon i partistyrelsen läcker hennes sms. Allt det här hände bara förra veckan, efter att Sabuni medverkat i en DN-intervju där hon öppnat upp för ett SD-samarbete. Alla blev helt tokiga, vilket först förvånade mig eftersom jag trodde att Liberalerna redan bestämt sig för att samarbeta med SD. Men tydligen inte. Eller så vill de det. Sabuni sa ju i DN att hon aldrig ljuger, så hon ger väl bara uttryck för en massa starka SD-sympatiserade strömningar inom partiet. Kanske? Förvirringen är kärnan av Sabunis dåliga flyt. Det är nästan omöjligt att få en uppfattning om vad Liberalerna vill och inte vill.

 

När jag läste intervjun reagerade jag på något annat än framtida SD-samarbeten.

Häromveckan var Sabuni med i Anders Holmbergs program ”30 minuter”. Av någon obegriplig anledning sa Sabuni att Engelska skolan, som fått mycket negativ press för sina sexistiska klädkoder, visst skulle få mäta kjolar. Konstigt sagt av en liberal! Liberaler ska väl dö för varje individs rätt till sin egen frihet. När DN frågade henne om detta uttalande tog hon tillbaka sin kommentar, men också inte. Ungefär lika förvirrat som hennes resonemang kring ett eventuellt SD-samarbete. När journalisten tryckte på och frågade om det inte var liberalt att säga att man får klä sig som man vill svarade Sabuni:

”Jo, absolut, man får klä sig som man vill – tills man är i verkligheten, där ingen av oss klär oss som vi vill.”

 

Sabunis förnumstiga svar har inte lämnat mig. Svaret gjorde mig sorgsen, för jag tolkar Sabuni som att hon egentligen har en jätteutlevande stil som hon i egenskap av politiker inte får experimentera med. Är hon gothare? Punkare? Är hon rätt och slätt sunkig? Eller älskar hon Y2K-estetiken, med låga jeans och Juicy Couture?

Svaret lät också deprimerat, när det kom från en politiker som talar om sin egen politik. Så hon säger att liberala värderingar fungerar i teorin, men inte i verkligheten?

Och slutligen, Sabuni har såklart rätt! I alla fall om hon pratar om sig själv. Nästan ingen yrkeskategori är fortfarande lika hårt hållna när det kommer till klädsel som kvinnliga politiker. Att dessutom vara en kvinnlig, svart politiker i Sverige är att vara i extrem minoritet och därför synas mer än alla andra.

Kvinnors utseende i offentligheten är ständigt aktuellt. ”Verkligheten” låter oss aldrig strunta i hur kvinnor ser ut. Senaste politiska exemplet Lena Hallengren som i slutet av januari klädde sig i en rosa kostym med lite annorlunda skärning. Klädslen gav upphov till elaka skämt på Twitter som i sin tur väckte motreaktioner. Önskvärt vore såklart att frågan aldrig väckts, på ena eller andra hållet.

Det är så jävla segt att som kvinna bli sönderplockad så fort man bryter mot den snäva normen. Och jag har ingen övertro på individens enskilda kraft att kunna stå emot och lyfta sig över samhällets krav och förväntningar. Men borde inte Sabuni, hon som är partiledare för Liberalerna, i alla fall låtsas att hon har det!

 

Följ ämnen i artikeln