Hon ska få veta att man dör av silikon

Vi åkte X2000

till Göteborg med dottern. Hon däckar redan i Södertälje och sover sedan som en stock hela vägen. Hon ligger i min famn och hon snarkar och fiser och gör läten som får henne att låta som en hel fyllekarl och pojkvännen och jag fnissar åt henne. Och jag tänker att ”passa på”. Detta är enda gången i ditt liv som du får bete dig så här utan att bli klassad som ”okvinnlig”, som något som skrämmer människor, för att du inte beter dig som ett ljuvt väsen. Inte för att någon uppskattar någon överhuvudtaget som fiser och bökar runt i vuxen ålder men allra minst uppskattas en flicka som gör detta. Killar kan ju trots allt pissa i det fria, klia sig på pungen och rapa ljudligt utan att bli ifrågasatta i sitt kön. Tjejer som kliar sig mellan benen blir våldtagna och förövarna friade i rätten för hon var ju ? eh ? kåt.

Dottern ska spela fotboll så hon får lära sig att kroppen duger till annat än att förändras, på köpet får hon skita ned sig och spotta på planen.

Jag ligger och tittar

på min tjej och jag tänker att jag kommer inte kunna vinna varje slag för hennes frihet, jag och pojkvännen kommer att förlora så många gånger för att tjejen inser att världen är inte så tillåtande som vi försöker ge sken av. Men jag lovar mig själv att göra vad jag kan.

Jag ska tala om för dottern att hon duger som hon är tusen gånger. Jag ska inte stå framför spegeln och klaga på min mage utan jag ska klappa den varsamt. Hon ska spela fotboll så att hon får lära sig att kroppen duger till annat än att förändras, på köpet får hon skita ner sig, spotta på planen och lära sig tackla för att göra sig hörd.

När hon idrottar kommer hon fatta att det är okej om mascaran rinner och det blir svettringar på tröjan. Och sedan ska jag se till att hon börjar med kickboxning och självförsvarskurs så att hon lär sig att det är okej att vara arg som brud och att sikta på pungen och skrika ”Nej!” j-ligt högt.

Och för varje tjejtidning hon läser ska jag ge henne ett feministiskt fanzine och när vi kollar på teve och det är silikonbrudar med ska jag ljuga: ”Du vet väl att silikoninlägg är den vanligaste dödsorsaken bland unga brudar” och när hon blir kallad för hora av någon tonårsfinnig kille i skolan ska jag barrikadera rektorns rum och jag ska skita i kommentarer som ”ungdomar kallar varandra det idag, det är heeelt okej och bara ett sätt att uttrycka sig” för ingen ska kalla min dotter för hora, och när vi står i affären och dottern ser omslagen till Slitz, Café och

FibAktuellt ska jag upprepa mitt ”du vet väl att man dör av silikon”, och jag ska tala om för min dotter att hon kan bli allt vad hon vill bara hon pluggar hårt, och jag ska göra allt detta och sedan ska jag slita mitt hår för redan om några år kommer dottern att komma hem från dagis som kompisars döttrar gör i dag och gråta för att hon blivit retad för att hennes gympadojor inte är tillräckligt rosa eller för att hon vill klättra i träd istället för att dra sin docka i barnvagnen.

Hon ska tala om

för mig att tjejer är svaga för det har någon på dagis sagt och i högstadiet kommer hon att bli trackad av den finniga pubertetskillen som tror att han äger världen och något tjejgäng kommer att snacka skit om henne för att någon kille som någon i tjejgänget gillar gillar min dotter och rektorn skiter så klart i att hjälpa och de andra föräldrarna bara suckar åt den överspända feministen och jag kommer som sagt till den smärtsamma insikten att jag kan göra allt i hela världen för att min dotter ska känna sig fri och fantastisk men vad hjälper det när så många andra bara väntar runt hörnet på att fucka upp det för en. Men jag ska kämpa till sista blodsdroppen det lovar jag.

Kom ihåg

– silikon is like smoking. It kills you.

Följ ämnen i artikeln