Nu avgörs ka(MP)en om att bli nästa språkrör

Miljöpartiet ska få ett nytt språkrör.

Vägen dit har varit krokig och bråkig, men nu när det är dags står kampen mellan Helldén och Wåhlin.

Det är också de två toppkandidaterna som är MP-väljarnas favorit, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

MP-väljarna vill helst ha Daniel Helldén, precis som valberedningen.

Per Bolund lämnar som språkrör när minnet av Miljöpartiets glansdagar fortfarande är tydliga i minnet.

MP-kongressen har också gjort sitt bästa för att hålla fast känslan av en lyckligare och mer framgångsrik tid för det lilla gröna partiet.

Magdalena Andersson var gästtalare och fick de rungande, stående ovationerna som inget av språkrören lyckades skaka ihop.

Märta Stenevi, Per Bohlund och Magdalena Andersson på kongressen i Conventum i Örebro.

Efteråt poserade Stenevi, Andersson och Bolund framför kamerorna, precis som på den gamla goda tiden. På den tiden när Miljöpartiet satt i en rödgrön regering och deras politik betydde någonting.

 

MP hade verkligen skakat fram alla partiets ”favoriter”.

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och det återkomna Isabella Lövin presenterade sina prioriteringar inför EU-valrörelsen som drar igång om några månader.

Bah Kuhnke har hela tiden varit väljarnas favorit för att ta över partiledarskapet, om partiet skulle bestämma sig för att bara ha ett språkrör. Det visar även de färska siffrorna.

Pär Holmgren, Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin.

Under fredagen röstades kongressen om detta och med rösterna 142 mot 112 bestämde partiet att behålla dagens system med två språkrör.

Pär Holmgren var storfavorit att ta över språkrörsrollen i början av processen. Efter att hans förslag om att sitta kvar som europaparlamentariker även om han skulle bli vald fick hård kritik valde han att hoppa av.

Daniel Helldén och Magnus P Wåhlin.

I Aftonbladet/Demoskops mätning vill 14 procent av MP-väljarna se Daniel Helldén som nytt språkrör och 11 procent ser hellre Magnus P Wåhlin.

Helldén har ett försprång genom att vara valberedningens förslag, men trots detta var han märkbart nervös inför att kandidaterna presenterades inför kongressen på fredagseftermiddagen.

Magnus P Wåhlin framträdde med underdogens lugn, men gjorde å andra sidan inget större intryck.

Det hade inte varit Miljöpartiet om det inte hade funnits ett par kandidater som envist hänger sig kvar, trots att det är totalt utsiktslöst för dem att bli valda.

Inför det här språkrörsvalet heter de Carl Ståhle och William Ulrici.

 

Varken Helldén eller Wåhlin kommer att förändra Miljöpartiet i grunden.

Den stora skillnaden ligger i huruvida partiet ska bredda sig tydligare eller ha ett tydligare fokus på miljö- och klimatfrågorna.

Ingen av dessa inriktningar är nya och varken breddning eller tydligare fokus har gett MP den där skjutsen i opinionen eller i val, som de behöver.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för
Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen i denna undersökning är potentiella väljare för Miljöpartiet. Undersökningen omfattar 622 intervjuer under perioden 27 – 13 november 2023 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är gjort bland den röstberättigade allmänheten 18 år och äldre som tidigare har röstat på miljöpartiet eller som skulle rösta på miljöpartiet idag. Resultaten är vägda för att demografiskt representera miljöpartiets väljare.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.