Löfven vill att vi ska hålla oss i skinnet

Därför ger han deppiga besked – trots ljusglimtarna

Antingen var det det mest deppiga man har hört på länge.

Eller också var det ett tecken på att vi trots allt anar ett ljus i tunneln.

På morgonen kunde man vara lite, lite glad. Restriktionerna lättar i Norge och Danmark. I Tyskland får butiker med en yta på högst 800 kvadratmeter öppna igen.

Här hemma syntes också några ljusglimtar. Volvo Cars sparkar igång produktionen igen​ på måndag efter att ha varit stängd sedan den 23 mars. Det gäller anläggningarna i Torslanda, Skövde och Olofström och i blygsam skala.

AB Volvo, som tillverkar bland annat lastbilar, har återupptagit delar av sin produktion i Skövde och Köping som inledningsvis sysslar med motorer och växellådor.

Det fanns alltså skäl till viss optimism i morse. Ljuset i tunneln kunde anas.

Trodde man. För på eftermiddagen lade sig mörkret igen.

Statsminister Stefan Löfven på en pressträff på torsdagen.

Först ut var statsminister Stefan Löfven som på en presskonferens sade att inte heller valborg eller första maj kommer att bli som vanligt.

– Tänk månader, svarade han eftertryckligt på frågan om när den värsta fasen kan vara över.

Tyvärr sade han det flera gånger. Det fanns inget utrymme för missförstånd, det handlar inte om veckor utan om månader.

Lika dystert var beskedet från Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

– Den storm som vi har pratat om fortsätter att blåsa med hög kraft, sade han och meddelade att 85 personer hade avlidit i går och 94 i dag.

Men kan det vara så att de nya allvarliga beskeden beror på ljusglimtarna? Att Stefan Löfven och Björn Eriksson och andra befattningshavare vill inskärpa att vi ska hålla oss i skinnet och inte springa ut och sätta oss på närmaste överfulla uteservering bara för att vissa elever i Danmark får återgå till undervisning i skolan? Att vi helt enkelt inte ska kasta all försiktighet åt sidan för att ett ljus i tunneln kan anas?

Det kan vara så. Man kan i alla fall inte utesluta det.

I så fall får vi tills vidare glädjas åt att det åtminstone verkar gå åt rätt håll. Men att det även fortsatt gäller att hålla distans, nysa i armvecket, tvätta händerna och hålla sig hemma så mycket som möjligt.

Det är trots allt lite lättare att stå ut med det om man tror att det finns ett slut, även om det ligger ett par månader bort (vilket vi såklart inte vill att det gör).


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.