Irakinspektörer – till Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-02-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minns ni kärnkraftsinspektörerna i Irak?

Nu kommer de till Sverige. För att kolla om de svenska kärnkraftverken håller måttet.

För två år sedan fick FN:s atomenergiorgan IAEA Nobels fredspris för sin jakt på massförstörelsevapen i Saddam Husseins Irak. Letandet genomfördes under ledning av Hans Blix och ett annat FN-organ, Unmovic.

Nu kallas samma inspektörer till Sverige. Redan

i går eftermiddag faxade kärnkraftverket Forsmark en begäran till miljöminister Andreas Carlgren (c). Verket vill att han ser till att FN-inspektörerna genomför ett så kallat Operational Safety Review Programme (översyn av säkerheten).

Men det är inte bara Forsmark som ska undersökas. I nästa vecka kom­mer även kärnkraftverken i Ringhals och Oskarshamn begära att få bli inspekterade av IAEA.

Att kalla hit FN-inspektörerna är en desperat handling för att återställa förtroendet för svensk kärnkraft. Enligt Oskarshamns nätsajt har kärnkraftverkens säkerhetsproblem väckt heta känslor. Mätningar visar att ”det påverkat förtroendet” för kärnkraften.

Men frågan är om man lugnas av att de inspektörer som korsade Irak i jakten på diktatorns förmodade kärnvapen nu kallas till Sverige.

På mig har begäran i alla händelser rakt motsatt effekt. Att de som ska hålla ordning i Nordkoreas och andra totalitära staters kärnvapenprogram även ska kontrollera den svenska kärnkraftsbaserade elproduktionen ger intryck av att det står riktigt, riktigt illa till.

I Sverige finns i?dag tio kärnkraftsreaktorer. Av dem står tre stilla. Forsmark 1 och 2 och sedan i?går morse också Ringhals 2. De ingår alla i statliga Vattenfallkoncernen. I Oskarshamn, där den störste ägaren är energi­bjässen Eon, tuffar alla tre aggregaten. Trots läckage av radioaktivt vatten i förra veckan.

Kärnkraftskramarna påpekar att de många stoppen av de svenska reaktorerna beror på de höga säkerhetskraven.

Det är möjligt. Men ett annat sätt att beskriva det är att kärnkraftsbolagen inte lever upp till de krav som ställs. Därför stängs reaktorerna av.

Sanningen är att kärnkraften av säkerhetsskäl levererar allt mindre el eftersom de stängs av. Toppåret 2004 producerades 75?000 gigawattimmar kärnkraftsel. Förra året var det knappt 65?000, en minskning med 13 procent.

Kärnkraftsindustrin utgår från att inspektörerna från IAEA kommer att ge gott betyg till den svenska kärnkraften. Vad den optimismen grundar sig på är höljt i dunkel.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln