Skyttedal häller tusen nya liter på Buschs vattensjuka grund

Busch och Skyttedal tar det politiska spelet till en helt ny nivå.

Ingen kan bestämma allt, inte ens om man är partiledare och inte ens om man är Ebba Busch.

Kristdemokraternas hårda internkultur blir ett allt större problem för partiet.

Dokusåpan Busch och Skyttedal har potential att bli en långkörare. Efter den spektakulära petningen i slutet av förra veckan tog det inte många dagar innan Sara Skyttedal bestämde sig för att ge igen. Eller berätta sin version, som det heter i det politiska språket.

Och det var ingen nådig version hon gav i en intervju med SVT 30 minuter.

Partiet är hopplöst toppstyrt, Ebba Busch har svårt med sanningen och varför det tagit så här lång tid för partiet att peta Skyttedal är för att de behövde utnyttja hennes kompetens för att förbereda sig inför EU-valet i juni.

Skyttedal beskrev sig själv som konservativ och att hon ska ha fått kritik från Ebba Busch för att vara för mycket höger för partiet. En kritik som Busch själv fått under sin partiledartid.

Sara Skyttedal ger sin version av kaoset i KD i SVT:s 30 minuter.

Politiken är inte vacker

Det är aldrig vackert när politikens fula ansikte visar sig. För vid sidan av demokrati och samhällsutveckling så finns det en tråkig sida av politiken där människor inte drar sig för att svika och baktala varandra. Visst kan den vara spännande för den som tittar på och kan se underhållningsvärdet, men den är hänsynslös för dem som befinner sig mitt i. Det vet Sara Skyttedal. Hon beskriver själv i intervjun i SVT hur hon varit med och avslutat kollegors politiska liv.

Skyttedal har bara under det senaste året använt sig av politikens iskalla stål för att först medverka till att partisekreteraren Johan Ingerö fick sparken och sen till att göra sig av med sin huvudkandidat i EU-valet, David Lega. David Lega vann partiets provval och valdes av nomineringskommittén till partiets förstanamn på vallistan. Något som gjorde Skyttedal så arg att hon hoppade av alla sina uppdrag och började reka ett samarbete med Sverigedemokraterna.

I SVT-intervjun kritiserar Skyttedal partikulturen i Kristdemokraterna och Ebba Buschs toppstyre, men där i slutet av september var det just detta som gjorde att hon till slut tog sig tillbaka in som toppnamn på listan. Skyttedal beskriver hur hon ringer till Busch som fixar detta.

Alice Teodorescu Måwe och Ebba Busch höll en presskonferens förra veckan.

Tusen liter vatten

Alla partier har olika kulturer och alla kulturer kan frustrera deras medlemmar när den arbetar emot dem. De som lyckas inom ett parti är de som förstår sig på och kan använda sig av partikulturen för att nå framgångar. Sara Skyttedal har varit en mästare på att använda KD:s partikultur till sin fördel och verkar ha varit helt oförberedd på att den även kunde användas emot henne.

Alla i Kristdemokraterna är medvetna om partikulturen och är mer eller mindre med på toppstyrning och hårda tag, annars hade de bytt parti.

Politik är som det sagts så många gånger de senaste dagarna, en förtroendebransch. Sara Skyttedal säger att hon inte är intresserad av att hämnas men självklart är det precis det hon gör. Hon har hällt tusen nya liter vatten på den redan vattensjuka grunden som Ebba Buschs partiledarskap står på. Det kanske inte kommer gå att se på direkten, men sakta underminerar hon partiledaren.

Inte helt oväntat var också Ebba Buschs replik iskall att alla bara ska lugna sig så får vi se vad framtiden bär med sig. Hon tjänar inget på att bemöta anklagelserna om att vara en lögnare.

Att som Ebba Busch styra ett parti med järnhand går bra så länge det går bra för partiet. Men det går inte så bra för KD längre. I ett sånt läge kan inte ens en partiledare som Busch bestämma allt utan att göra sig själv till syndabock om allt går åt skogen.