Man kan vara emot slöja på skolbarn och samtidigt reta gallfeber på SD:arna

Kan man inta samma hållning som SD i en viktig politisk fråga utan att skämma ögonen ur sig?

Just nu sliter folkpartiliberalerna med det problemet. Det väntas strid på deras landsmöte i höst om man är för eller emot slöja på skolbarn.

SD är självklart mot slöjor på alla kvinnor, liksom de är emot förekomsten av muslimska kvinnor i Sverige, barn och män. Alltså såg  SD-höjdaren Richard Jomshof mycket positivt på att slöjfrågan kommit upp på folkpartiliberalernas dagordning, som åtminstone ett litet steg i rätt riktning i kampen mot ”islamiseringen” av Sverige och det i smyg pågående  ”folkutbytet”, där alla äkta svenskar skall ersättas med babbar.

 

Följaktligen går kalla kårar nedför de få återstående folkpartiliberala ryggraderna. Problemet blir inte mindre av att en kursändring i det lilla liberala stödpartiet i regeringen leder till en riksdagsmajoritet för slöjförbud i en eller annan form. Vilket regeringsdirigenten SD skulle applådera. I värsta fall också berömma folkpartiliberalerna. Eftersom de tagit sitt förnuft till fånga och ställt upp i den för nationens existens avgörande kulturkampen. Inget kul beröm för en liberal.

Men ett rätt kul läge för oss andra. Moderaterna vill ha slöjförbud från förskola till och med grundskola. KD tänker sig att begränsa förbudet till förskola och lågstadiet. Inom den SD-beroende regeringen kan man alltså bli överens om åtminstone ett litet slöjförbud. Om bara folkpartiliberalerna viker ner sig. Inte så enkelt läge för den korvätande partiledaren vid grillen nu i sommar.

I Frankrike har man löst problemet. Alla former av maskering eller religiös utstyrsel är sen snart 20 år förbjudna i statliga franska skolor. Det tycks fungera utmärkt, konflikter under skolarbetet har minskat och skolresultaten förbättrats. En politisk fördel med det franska förbudet är att det inte ensidigt riktar sig mot muslimer.

Johan Pehrson (L)

 

Men så lätt kommer vi inte undan i Sverige. De franska barn som absolut vill gå maskerade, eller på annat sätt religiöst utstyrda till skolan, eller har föräldrar som tvingar dem, kan hänvisas till religiösa privatskolor, katolska, judiska, muslimska eller annan variant.

Den svenska skollagen stipulerar emellertid konfessionsfria skolor, kommunala som privata, alltså religionsfri undervisning. Som bekant finns vissa skattefinansierade privatskolor (ja, en paradox) i Sverige som öppet trotsar religionsförbudet. Kristna sekter driver antidemokratisk hjärntvättsundervisning, liksom muslimska skolor kör med könsuppdelning och maskering, gymnastik- och simskoleförbud.

Det problemet skulle man kunna lösa genom att tillämpa redan gällande lag. Eller förtydliga lagen. Jätteförbjud  alla religiösa skolor!

Nix, det går varken SD eller jag, eller anständiga människor i allmänhet, med på. Det skulle nämligen också drabba våra judiska skolor. Sverigedemokraternas kända behov av att sminka över sin nazistiska tradition gör dem till försvarare av judiska skolor med samma intensitet som de framställer sig som landets mest Israelvänliga parti (något som inte ens Israels mest högerextrema regim någonsin gått på, man vill inte ha med exnazister att göra). Vi andra motsätter oss förbud mot judiska skolor av demokratiska skäl. Den svenska judenheten är enligt lag en av Sveriges  nationella minoriteter med särskilda kulturella rättigheter, vilket alltså gäller judar likaväl som samer eller romer, kategorier SD dock inte betraktar som äkta svenskar.

 

Det går alltså utmärkt att införa ett förbud mot religiösa privatskolor utan att det drabbar judar eller samer.

Bra! Då har vi löst det problemet. Bara att tillämpa redan gällande lag, bort med de religiösa skolorna. Religionsfriheten kan utövas hur mycket som helst på fritiden, liksom söndagsskolan när jag var barn. Fredagsskola? Gärna för mej. Med bidrag.

Och därmed är vi tillbaks i frågan om slöjor på skolbarn.

Om vi då tar frågan från andra hållet: vuxna kvinnors klädsel är deras ensak och ingen lagfråga om de inte klär av sig offentligt. Någon däremot, utom SD-are? Bra!

Skolbarn skall däremot icke bära maskering, religiös utstyrsel eller keps på lektionerna. Vad gäller just slöjor på skolbarn uttrycker de en kvinnosyn som är främmande i svensk kultur av idag. Rent groteskt blir det med slöja på förskolebarn.

Så ni ser, stackars liberaler. Man kan vara emot slöja på skolbarn med demokratiska utgångspunkter och samtidigt reta gallfeber på SD:arna. Lycka till! Som folkpartiledaren Per Ahlmark sade.

För övrigt anser jag att…

…DN:s ledarsida gör sig mer än lovligt löjlig (29 juni) när man än en gång hävdar att jag skulle skriva mindre om jag fick lite högre skatt. Jo, de menar att höginkomsttagare tappar sugen av höjd skatt, så att det lönar sig bättre att sänka vår skatt. Dårpippi!

…när ÖB Bydén envisas med att bära alldeles för liten svart basker chikanerar han Försvarsmakten genom att antingen se ut som en komisk seriefigur eller en mycket stor pormask.