Vem har inte rätt att kalla sig konstnär?

I veckan grundade Paludan teaterkompaniet ”Official Message from Prime Minister”.

Danmark har antagit en ny lag, ”Koranloven”. Den som bränner eller urinerar på en bärande religiös skrift riskerar två år i finkan.

Lagen motiveras med hänsyn mot troende. Säkerhetsaspekten har också nämnts, konstigt vore annars. Ingen har dock erkänt att mejerinäringens lukrativa avtal med skurkstaterna i Mellanöstern skulle spela någon som helst roll för denna inskränkning i de demokratiska fri- och rättigheterna.


Koranloven drabbar dock inte alla. Kulturarbetarna är undantagna. Man får fjutta på heliga skrifter om man gör det som ”en del av ett större konstnärligt projekt”. Ergo: kultureliten har tilldelats ett nytt yttrandefrihetsprivilegium.

Danskarna tycks obekymrade. Rasmus Paludan har nött ner dem med sina pajaserier.

Han ger inte upp för det. För vem har inte rätt att kalla sig konstnär?

I veckan grundade Paludan teaterkompaniet ”Official Message from Prime Minister”.
Genom att klä ut sig och framföra något slags manus, ska han fortsätta mörda koraner som om inget har hänt.


Få saker skänker så sköna skratt som när fantasin kringgår censuren.

När högern på 1880-talet inskränkte i demonstrationsfriheten i ett försökt att stoppa arbetarklassens krav på allmän rösträtt, uppmanade August Palm folk att rasta sina husdjur tillsammans med honom. Tusentals samlades på Gärdet med allt från hundar till katter i korgar och undulater i bur.

I Notorious! från 1947 ville Hitchcock detronisera Hollywoods sippa krav på att en filmkyss inte fick vara längre än fyra sekunder. Han skrev manuset så att Ingrid Bergman och Cary Grant blir avbrutna hela tiden, vilket resulterade i den längsta och kanske sexigaste filmkyssen någonsin: 2 min och 40 sekunder.

När Franco förbjöd katalanskan, fylldes läktarna i Barcelona med folk som aldrig tidigare brytt sig om fotboll. Diktaturen kunde omöjligt alla tiotusentals som sjöng och hejade på sitt eget språk.

När kungamakten 1830 ville stoppa Aftonbladet, döpte Lars Johan Hierta om den till Det femte Aftonbladet, Det sjätte Aftonbladet och så vidare, tills indragningsmakten gav upp.

1979 sjukskrev sig 30 homosexuella för att protestera mot att Sverige fortfarande sjukdomsklassade homosexualitet.


Den här fantasin behövs nu, när folk i land efter land förbjuds att demonstrera mot den israeliska våldsapparaten.

Som teaterchef gör Paludan mig upprymd, men också bedrövad. Yttrandefriheten har blivit en högerfråga, men bara i ärenden som engagerar dem själva och bara i länder där de inte har makten. Där högern regerar, inskränks den. Se bara på Sverige.

”Official Message from Prime Minister” planerar ha sin första premiär våren 2024, utanför Turkiets ambassad. Gick det att boka biljett, skulle jag göra det direkt.

Följ ämnen i artikeln