Centern behöver Annie Lööf

Annie Lööf, mammaledig partiledare för Centerpartiet.

Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Både Centern och Alliansen behöver Annie Lööf.

Centerledaren har gjort några tillfälliga inhopp under sin halvårslånga föräldraledighet. Men siffrorna talar sitt övertydliga språk.

Inte bara Centern behöver Annie Lööf. Det gör Alliansen också.

I valet 2014 röstade 6,1 procent på Centern. Det var en tillbakagång på knappt en halv procent och det minst dåliga resultatet för något av allianspartierna.

Väjer inte för debatter

När Lööf gick på föräldraledighet i höstas hade stödet ökat till 9,6 procent enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer. Den senaste noteringen, för två veckor sedan, var 6,7 procent.

Centern är med andra ord i starkt behov av sin intensiva partiledare. Hon väjer inte för några debatter och går in i alla med siktet inställt på att vinna.

Men även Alliansen behöver vinnarskallen Lööf. I valet stöddes de av drygt 39 procent. I höstas var siffran drygt 40 procent. Nu ligger det på knappt 39 procent och för första gången på länge är de tre rödgröna partierna större än Alliansen.

Alliansens ledare är Anna Kinberg Batra (M). Men hennes svala framtoning kräver ett komplement. Det krävs någon som det slår gnistor om för att Alliansen ska verka spännande. Det gör det om Annie Lööf  – och om Jan Björklund (L).

Spetsigare än Björklund

Men Björklund har varit partiledare i snart nio år. Jämfört med honom framstår Lööf inte bara som yngre och hungrigare. Utan också som lite, lite spetsigare.

Med eller utan Annie Lööf är det parlamentariska läget ungefär detsamma nu som 2010. Två jämnstora block står emot varandra och Sverigedemokraterna är vågmästare. Det är därför det händer så lite.