Skaffa barn - så får du goda råd gratis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En kompis till mig påminde mig om något jag sagt när jag var gravid: "Om jag börjar skriva krönikor nu som bara handlar om barn, barn, barn så slå mig ".

Nu påminde han mig att mina två senaste krönikor handlat om barn, barn, barn. Och nu inser jag att när man får barn så öppnar sig en aldrig sinande källa av ämnen att frossa i. Man kan helt enkelt inte stå emot. Så utan att be om ursäkt något närmare kommer här ännu en barnkrönika.

När man får sitt första barn kan man av rätt naturliga orsaker känna sig som en nybörjare.

Man är inte riktigt hemma i sin nya roll, man går mest runt och tycker att det är ett mirakel varje dag man lyckas hålla den lilla vid liv. Då snurrar det lätt i huvudet av alla välvilliga råd som sköljer över i alla fall mig och pojkvännen. En del råd har man bett om, andra bara får man ändå, utan att ha uppvisat tecken på att behöva dem.

Att få barn kan helt enkelt jämföras med att vara ung tjej. Helt plötsligt blir man allmän egendom och översköljs av råd om hur man kan/bör förändra sig själv från topp till tå, inifrån och ut - för att räcka till och vara till lags.

Här är några av de små råd vi bett om eller fått ändå. Om vi blivit klokare av dem kan ni säkert gissa själva:

Ta inte upp henne så fort hon skriker, ta upp henne så fort hon skriker, amma på fasta tider- väck henne för att amma var tredje timme, fri amning och väck henne inte när hon sover, ge inte semp som tillägg, ge semp som tillägg, använd nappflaska, använd inte nappflaska, använd mjölkspruta, använd inte mjölkspruta, ge kokt vatten, ge inte kokt vatten, använd amningsnapp, använd inte amningsnapp, gör större hål i amningsnappen, gör inte större hål i amningsnappen, amma så länge barnet vill, amma så länge DU vill, använd elpump, mjölka ur för hand, låt barnet sova bland ljud, låt inte barnet sova bland ljud, en cigg kan döda barnet när du ammar, en cigg kan inte döda barnet när du ammar, avstå från alkohol under amning, unna dig ett glas vin då och då trots att du ammar, drick lättöl för att få i gång mjölkproduktionen, drick konstigt te för att öka mjölkproduktionen, ät nötter för att få i gång mjölkproduktionen, använd napp, använd inte napp, barn bör inte börja på dagis förrän de är minst två år, barn är sociala varelser - skicka dem på dagis tidigt, låt barnet hänga med på restaurang, hur kan ni släpa med barnet på krogen, väck barnet när det somnat vid bröstet, väck inte barnet när det somnat vid bröstet, massera babyns mage, massera babyns rygg, låt barnet sova i egen säng, låt barnet sova med er, amma båda brösten vid varje amningstillfälle, ge bara ena bröstet vid varje amningstillfälle, se till att barnet har rätt grepp om bröstet, strunta i greppet om ni hör att hon sväljer, lägg inte barnet på sidan när det ska sova, det är okej att låta barnet sova på sidan, använd sele, använd sjal, köp barnvagn med fyra hjul, köp barnvagn med tre, köp begagnat, köp nytt, köp Emmaljunga, köp Brio, bada babyn i badkaret, köp liten balja, använd tygblöjor, använd vanliga blöjor, använd våtservetter, använd inte våtservetter, smörj in med Idominsalva, smörj inte in med något alls, använd vagga, använd inte vagga så barnet vänjer sig vid att bli vaggat, läs på mycket om barn, läs inget om barn, res med småbarn, res inte första året. Skaffa ett syskon tätt inpå, vänta med syskon. Använd gallerfilt, använd fleecefilt, ha bara mössa på babyn när det blåser, ha alltid mössa på babyn utomhus.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln