Förlända sanktioner mot Ryssland – i praktiken

Stefan Löfven skojar med Englands premiärminister David Cameron och Spaniens premiärministern Mariano Rajoy.

BRYSSEL. EU förlänger i praktiken sanktionerna mot Ryssland för konflikten med Ukraina.

Men Stefan Löfven och de andra regeringscheferna säger det inte rakt ut. Än.

Följ ämnen
Ukraina

Under EU-mötets första dag var en av de viktigaste frågorna varit EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland som infördes efter konflikten med Ukraina bröt ut i somras.

– För oss är det klart att det inte handlar om sanktionerna ska förlängas utan när, sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff vid 23-tiden om EU-överenskommelsen.

Sverige är ett av de länder som förespråkat att sanktionerna förlängs och att beslutet om förlängning fattas så snart som möjligt. Andra länder, särskilt de som lider ekonomiskt av Rysslands motdrag, har inte velat ha någon förlängning alls. De nuvarande sanktionerna löper till sista juli.

Men sent ikväll kom man fram till en kompromiss som alla kan leva med. En förlängning av sanktionerna kopplas till eld upphör-avtalet i Minsk för en dryg månad sedan.

Då kom Frankrikes François Hollande, Tysklands Angela Merkel, Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Petro Porosjenko  överens om hur konflikten mellan Ukraina och Ryssland ska trappas ner och, förhoppningsvis upphöra.

Bland annat övervakar den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE eldupphöret och att det överenskomna tillbakadragandet av vapnen verkligen blir av.

Ukraina ska få tillbaka kontrollen över gränsen mellan de separatistkontrollerade områdena och Ryssland, men först efter att området blivit mer autonomt och lokala val hållits, senast vid nyår. Tillfångatagna och personer som hållits som gisslan ska friges, och stridande ska få amnesti.

Kopplingen mellan Minskavtalet och EU:s sanktioner anses vara väldigt listig. De som vill förlänga avtalet syr in dem som inte vill göra det genom konstruktionen. Men formellt är inget beslut ännu fattat och det måste tas senast i sommar.

Stefan Löfven är nöjd med formuleringarna i överenskommelsen.

– Det viktigaste är att EU är enigt, det är nummer ett, säger han.

Löfven ville tidigare att EU skulle förbereda skärpta sanktioner mot Ryssland så att det bara skulle ”vara att trycka på knappen”, om det skulle behövas. Men det finns det ännu så länge ingen EU-enighet om. I överenskommelsen står bara att ”nödvändiga beslut” kommer att tas.

Följ ämnen i artikeln