Är det dags för Sverige att tänka om?

Några månader in i pandemin står det klart att gapet mellan dödstalen i Sverige och hos våra nordiska grannar hela tiden ökar.

Innebär det att Sverige borde tänka om? Eller är de andra länderna på väg att komma ikapp nu när de öppnar upp?

En sak bör sägas först av allt. Självklart är målet hos alla länder att gå ur pandemin med så få döda och svårt sjuka som möjligt. Det är bara vägen dit som kan se lite annorlunda ut.

Det djävulska är att ingen i förväg kan veta vilken väg som är bäst. Svaret får vi först efter pandemin när vi på riktigt kan analysera talen över döda, svårt sjuka och smittade. Och då är det ju egentligen för sent.

Vad som kan se rätt ut i dag kan i slutändan visa sig vara en mindre bra strategi. Och tvärtom.

Med det sagt går det inte längre att blunda för att skillnaderna i dödstal växer på ett oroande sätt mellan Sverige och våra nordiska grannar. Detta även med hänsyn tagen till folkmängden.

Gör de något rätt som vi borde ta efter?

Så här såg det ut igår:

  • Sverige 2 355 döda på en befolkning på 10,2 miljoner invånare.
  • Danmark 434 döda på 5,8 miljoner.
  • Norge 205 på 5,4 miljoner.
  • Finland 193 på 5,5 miljoner.
  • Island 10 på 0,4 miljoner.

Gör Sverige rätt?

Sverige har 22 döda per 100 000 invånare medan motsvarande siffra för Danmark är 7 och 4 för Norge och Finland.

Gemensamt för de övriga nodiska länderna är att de gått in i någon form av "lock down" där grundskolor stängts liksom butiker, biografer, hårsalonger med mera. Folk har kunnat gå ut för att handla mat och medicin och för viss motion.

Varje land har haft sina specifika regler men på det stora hela har Sverige varit mer öppet än våra nordiska grannar i övertygelsen att hård karantän inte är en hållbar strategi över lång tid. Nu ser vi hur fler och fler länder slår in på Sveriges väg och minskar restriktioner.

Men med tanke på den stora skillnaden i dödstalen måste frågan ställas om Sverige gjort rätt. Även om det inte finns några säkra svar måste de ansvariga i varje land hela tiden analysera sin strategi för att försöka dra slutsatser om det vore bättre att ändra eller skruva på den.

En tänkbar förklaring som svenska myndigheter gett är att Sverige misslyckats med att stoppa smittan från att ta sig in i äldreboenden. En stor andel av de som dör har blivit smittade på äldreboenden. Men där är Sverige inte ensamt.

Även i Norge och Danmark har smittan tagit sig in på många äldreboenden. Så det kan inte förklara mer än en mindre del av skillnaden.

Mer öppet ger fler smittade

Sannolikt är det skillnaden i strategi som spelar mest roll. Eftersom Sverige har hållit mer öppet har också fler människor blivit smittade.

Men frågan är vad som händer nu när de övriga nordiska länderna börjar öppna skolor och butiker. Kommer antalet smittade då att öka?

De flesta experter verkar tro det. Nedstängningen gör inte att viruset försvinner bara att smittspridningen tillfälligt avtar.

– De smittade fallen försvinner inte, de dyker bara upp längre fram, säger exempelvis Jan Albert, professor vid Karolinska Institutet i en intervju med CNN.

Anders Tegnell

Finlands statsepidemiolog Mika Salminen tror att smittoppen i Finland kommer först till hösten. Han menar att majoriteten av befolkningen kommer att smittas av corona vilken taktik länderna än tillämpar.

Om det stämmer borde vi de närmaste månaderna få se en ökning av dödstalen i övriga Norden och att gapet mot Sverige minskar. Återstår att se om det verkligen blir så.

I så fall är det inte givet att Sverige nu bör byta strategi och stänga ner mer. Det enda som händer om den teorin stämmer är att vi får en minskning av antalet smittade och döda nu men att det ökar så snart vi öppnar upp igen.

Samma resultat

Slutresultatet skulle bli ungefär detsamma oavsett taktik.

Och sannolikt till en större kostnad för ekonomin i form av konkurser och arbetslöshet.

Sverige har ingen uttalad strategi i att skapa flockimmunitet men det verkar finnas en underliggande uppfattning hos smittskydsexpertisen (inte bara i Sverige) att det är först när omkring 60 procent av befolkningen haft covid 19 som smittan kommer att försvinna. Det enda som skulle kunna ändra på det är om det kommer ett fungerande vaccin tidigare. Vilket merparten av forskarna inte håller för troligt.

Men om klyftan i dödstalen mellan Sverige och övriga Norden fortsätter växa ökar pressen oavsett på Sveriges regering att vidta mer tvingande åtgärder.

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen