Uppgifter: Gängen allierar sig mot Rawa Majid – vill frysa ut tillgångar

Uppdaterad 2023-10-02 | Publicerad 2023-10-01

Flera gängmedlemmar från olika nätverk ska ha träffats för ett möte, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

Där ska de ha diskuterat hur de ska göra för att frysa ut Rawa Majid och hans tillgångar.

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu uppger i kvällens Agenda att gängen ”allierar sig” mot Majid.

De pågående våldsvågen har resulterat i sprängningar, skjutningar och mord. Tolv personer har dött bara under september, som beskrivs vara den blodigaste månaden sedan gängkriminaliteten etablerade sig i Sverige.

Flera dåd kopplas till den pågående interna konflikten inom Foxtrotnätverket som leds av 37-årige Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”. Enligt Aftonbladets uppgifter har Majid hamnat i konflikt med sin tidigare högra hand, 33-årige Ismail Abdo.

Uppgifter: Hemligt möte

Startskottet för våldsvågen var när Abdos mamma, en kvinna i 60-årsåldern sköts till döds i Uppsala den 7 september.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska ett hemligt möte ha hållits mellan ledargestalter från fler kriminella nätverk hållits med anledning av den blodiga våldsvågen.

Forna vännerna ”Jordgubben” och ”Räven” – nu bittra fiender.

Vapenvila

Källor uppger för tidningen att syftet ska ha varit att frysa ut Foxtrotnätverkets ledare och att man enats om att lägga ner vapen mellan förorterna och strypa Majids tillgång till så kallade ”springpojkar”.

– Om flera nätverk slutar att ta upp vapen för dig, hur ska du kunna rekrytera? Det säger ju sig självt, säger källa till Svenska Dagbladet.

Det ska enligt tidningen handla om ett tiotal personer som ska ha träffats under mötet som ska ha handlat om att försvåra för Rawa Majids möjligheter att använda lokala konflikter för sina egna intressen.

Bruten oskriven regel

Bakgrunden till mötet pekas enligt Svenska Dagbladet ut vara en oskriven regel om att inte blanda in de inblandades anhöriga inte gäller längre.

– Dialogen handlade om att sluta kriga, säger källan till SvD.

Rawa Majid, 37. Alias ”Kurdiska räven” – ledare för det kriminella Foxtrotnätverket.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska bland annat hela eller delar av Zeronätverket från Jordbro i Haninge, söder om Stockholm ha brutit sig loss från Rawa Majid och allierat sig med hans nya fiende – Ismail Abdo.

Flyr utomlands

Enligt uppgifter till SVT har måltavlor till de inblandade gängen lämnat sin bostäder och en del har flytt utomlands.

Enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu försöker båda sidor nu att lokalisera var måltavlorna finns.

– Några på Rawa Majid-sidan har lämnat landet och flytt till Tunisien. Rawa Majid själv gömmer sig i vad man tror är Turkiet, säger Diamant Salihu i SVT:s Agenda.

En ung man som sköts ihjäl vid en idrottsplats i Fruängen är bara ett av  våldsvågens offer.

”Foxtrot finns inte”

Mats Baakki, biträdande chef för den särskilda utredningsgruppen som sattes ihop i början av året för att hantera våldvågen har tidigare sagt att splittringen inom Foxtrot skapar möjligheter för andra grupperingar.

– Eftersom både Ismail Abdo och Rawa Majid har tillhört Foxtrot. Eftersom de gått isär så kan man inte längre säga att Foxtrot som konstellation finns längre. Då är frågan vems sida de har valt. Har de valt samma sida allihop eller delat upp sig? Det är sådant som vi försöker reda ut nu, har Mats Baakki tidigare sagt till Aftonbladet.